Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Haziran 2019

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Haziran 201925 Haziran 2019 Salı 11:15

Konya Perakendesinde Beklentiler Azalırken, İşlerdeki Toparlanma Algısı Perakende Güvenini Artırdı. Perakende güveni mayıs ayında en fazla “motorlu taşıtlar” sektöründe azaldı.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Haziran 2019

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) Mayıs 2019’da geçen yıla kıyasla azalış, geçen aya kıyasla sınırlı bir artış gösterdi. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesi Mayıs 2018’e azalırken, Nisan 2019’a göre arttı. Gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergesi ise hem Mayıs 2018’e kıyasla hem de Nisan 2019’a kıyasla azalış gösterdi. Konya perakende sektörü, Mayıs 2019’da Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi.

Perakende güveni mayıs ayında en fazla “motorlu taşıtlar” sektöründe azaldı:
Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörlerde azaldı. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde; “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ve "motorlu taşıtlar” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti. “Motorlu taşıtlar” sektörü mayıs ayında perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre düştü:
Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 1,4 puan, geçen yıla göre 22,5 puan düşerek -32,8 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Mayıs 2019’da geçen aya göre 2,5 puan, geçen yıla göre 11,6 puan düşerek -13,3 puan değerini aldı.

Mayıs ayının lideri ulaştırma hizmetleri sektörü oldu:
Mayıs ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “ulaştırma hizmetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “oteller ve restoranlar” ve “eğitim” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “hizmet faaliyetleri”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri”, “yayımcılık faaliyetleri”, “finansal hizmetler”, “danışmanlık faaliyetleri” ve “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre düştü:
Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mayıs 2019’da geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 32,7 puan, geçen aya göre 9,5 puan düştü ve -60,5 puan değerini aldı

Konya’nın ihracatı geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2019 yılı Mart ayında 181,9 milyon dolar seviyesinde iken Nisan ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 1,1 milyon dolar düşerken, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 27 milyon dolar artarak 180,7 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Nisan 2019 ihracatı ise 14,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (26,7 milyon dolar), Almanya (12,4 milyon dolar) ve İtalya (9,8 milyon dolar).
“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 48,5 milyon dolarlık ihracatı ile Nisan ayında Konya’nın toplam ihracatının %26,9’unu oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %1 azalış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.