Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Haziran 2018

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Haziran 201803 Temmuz 2018 Salı 09:01

Konya'da perakende güveni geçen yıla ve geçen kıyasla azaldı. Perakendede en iyi performansı “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü gösterdi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mayıs 2018

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya'da perakende güveni geçen yıla ve geçen kıyasla azaldı:

Nisan 2018’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -15,7 puan değerini alırken, KOPE -5,9 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 5,2 puan azalırken, TEPE 2,7 puan arttı. KOPE geçen aya göre 3,9 puan, TEPE ise 5,0 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla azalmasında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu.

Perakendede en iyi performansı “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü gösterdi:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörlerinde artarken, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” ve “motorlu taşıtlar” sektörlerindeki perakende güveninde ise düşüş gözlendi. “Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Motorlu taşıtlar” sektörü nisan ayında da perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü geçen aya göre arttı.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 9,1 puan artarken, geçen yıla göre 1,6 puan düşerek -1,6 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Nisan 2018’de geçen aya göre 2,4 puan artarken, geçen yıla göre 2,7 puan düşerek 0,7 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Nisan 2018’de bir önceki aya göre 0,5 puan artarken, geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puan düşerek 13,7 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Nisan ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde en çok geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumundaki artış etkili oldu.

Nisan ayının lideri sağlık işleri ve sosyal hizmetler sektörü oldu:

Nisan ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “hizmet faaliyetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “bilgisayar ve ilgili hizmetler” ve “oteller ve restoranlar” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “finansal hizmetler”, “danışmanlık faaliyetleri”, “eğitim”, “ulaştırma hizmetleri”, “yayımcılık faaliyetleri” ve “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre düştü.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Nisan 2018’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 8,3 puan, geçen aya göre 0,6 puan düştü ve -30,1 puan değerini aldı. Nisan 2018’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -13,6 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 6,1 puan değerini aldı. Nisan ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya’da düşerken, Türkiye geneli ve AB-28’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, nisan ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya'da istihdam % 10 arttı.

SGK verilerine göre Ocak 2018’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 218 bin, Konya’da ise 304 bin olmuştur.

Ocak 2017’den Ocak 2018’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 1 milyon 102 bin (yüzde 8,4), Konya’da 28 bin (yüzde 10,1) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2018 Şubat ayında 135,9 milyon dolar seviyesinde iken 2018 Mart ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 24,1 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 23,8 milyon dolar artarak 160 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Mart 2018 ihracatı ise 15,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (22 milyon dolar), Almanya (12,2 milyon dolar) ve Cezayir (8,6 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 55,3 milyon dolarlık ihracatı ile Mart ayında Konya’nın toplam ihracatının %34,6’sını oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %32,9 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.