Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Haziran 2017

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Haziran 201716 Haziran 2017 Cuma 11:11

Konya’da Perakende Güveni hem geçen yıla hem de geçen aya göre arttı. Perakende güveni en çok “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektöründe arttı. Konya Hizmet sektörü güven endeksi geçen yıla göre yükseldi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Haziran 2017

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da Perakende Güveni hem geçen yıla hem de geçen aya göre arttı.

Mayıs 2017’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -18,0 puan değerini alırken, KOPE 1,2 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 3,4 puan artarken, TEPE 6,8 puan azaldı.  Geçen aya göre KOPE 3,4 puan, TEPE ise 0,5 puan artış gösterdi.

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “motorlu taşıtlar” sektörleri artış; “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörleri azalış gösterdi.

Konya Hizmet sektörü güven endeksi geçen yıla göre yükseldi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 1,2 puan düşerken, geçen yıla göre 7,4 puan yükselerek -1,2 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Mayıs 2017’de geçen aya göre 5,8 puan,  geçen yıla göre 7,9 puan yükselerek 9,2 puan değerini aldı

Nisan ayının lideri; posta ve telekomünikasyon hizmetleri sektörü oldu.

Nisan ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “yayımcılık faaliyetleri”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “danışmanlık faaliyetleri”, “ulaştırma hizmetleri” ve “oteller ve restoranlar” sektörleri takip etti.

Konya İnşaat sektörü geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mayıs 2017’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 5,3 puan, geçen aya göre 3,6 puan yükseldi ve -18,2 puan değerini aldı

Konya’nın ihracatı geçen aya göre düştü.

Konya’da ihracat 2017 Mart ayında 136,2 milyon dolar seviyesinde iken 2017 Nisan ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 7,7 milyon dolar azalırken, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 8,8 milyon dolar artarak 128,5 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin Nisan 2017 ihracatı ise 12,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (16,9 milyon dolar), Almanya (10,2 milyon dolar) ve Mısır (6,1 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 41,4 milyon dolarlık ihracatı ile Nisan ayında Konya’nın toplam ihracatının %32,2’sini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %6,4 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.