Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Eylül 2021

17 Eylül 2021 Cuma 13:45

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Eylül 2021

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla artış gösterdi:

Ağustos 2021’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -17,2 puan değerini alırken, KOPE 12,4 puan değerini almıştır. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 25,1 puan artarken, TEPE 2,0 puan azalmıştır. Geçen aya göre bakıldığında ise KOPE 9,9 puan artış, TEPE ise 0,4 puan azalış göstermiştir. Konya perakendesi Türkiye genelinden ve AB-27’den daha olumlu seyrederken, KOPE değerinin artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme etkili olmuştur.

Perakende güveni Ağustos ayında en fazla “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, ve “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerinde ortalamanın üzerinde; “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ile "motorlu taşıtlar” sektörlerinde ise ortalamanın altında artışlar görülmüştür. Diğer taraftan, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerinde perakende güveninde düşüş gerçekleşmiştir.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 14 puan, geçen yıla göre 48,5 puan yükselerek 29,7 puan değerini almıştır. Söz konusu değer, endeks tarihinin en yüksek değerini oluşturmaktadır. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Ağustos 2021’de geçen aya göre 1,4 puan, geçen yıla göre 26,2 puan yükselmiş ve 24,8 puan değerini almıştır. Bu değer de Türkiye Hizmetler Sektörü Güven Endeksi’nin Eylül 2013’ten bu yana en yüksek değeridir. Buna karşın, AB-27’yi temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi Ağustos 2021’de bir önceki aya göre 1,3 puan azalmasına rağmen geçen yılın aynı dönemine göre 32,6 puan yükselerek 20,05 puan değerini almıştır. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Ağustos ayında Türkiye geneli ve AB-27’den daha olumlu bir duruma işaret etmektedir.

Ağustos ayının lideri oteller ve restoranlar sektörü oldu:

Ağustos ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “oteller ve restoranlar” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görülmektedir. Oteller ve restoranlar sektörünü, 60 puanın üzerinde iyileşmelerle “eğitim”, “ulaştırma hizmetleri”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörleri izlemiştir. Diğer taraftan, “hizmet faaliyetleri” ve “finansal hizmetler” de ortalama puanın üzerinde güven artışı gösteren sektörler olurken, “yayımcılık faaliyetleri”, “bilgisayar ile ilgili hizmetler”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” ve “danışmanlık faaliyetleri” ise düşük performans gösteren sektörler olmuştur.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen yıla kıyasla yükseldi:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ağustos 2021’de geçen yılın aynı dönemine göre 20,1 puan yükselirken, geçen aya göre 1,2 puan gerilemiş ve 0,3 puan değerini almıştır. Diğer taraftan, Ağustos 2021’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -7,4 puan, AB-27’yi temsil eden güven endeksi ise 5,2 puan değerini almıştır. Ağustos ayında inşaat sektörü güven endeksi geçen aya göre Türkiye genelinde yükselirken, AB-27’de ve Konya’da düşmüştür. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksinin 2021 yılı başından itibaren Türkiye genelinden daha iyi performans sergilemesi, ayrıca AB-27’de ve Konya’da Nisan ayından sonra inşaat sektörü güven endekslerinin “iyimser” durumun göstergesi olan pozitif değerler alması dikkat çekmektedir.

Konya’da, istihdam 1 yılda 33 bin arttı:

SGK verilerine göre Haziran 2021’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 16 milyon 34 bin, Konya’da ise 348 bin olmuştur.

Haziran 2020’den Haziran 2021’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 1 milyon 603 bin (yüzde 11,1), Konya’da 33 bin (yüzde 10,5) artmıştır.

KONYA’DA İHRACAT FAZLASI ARTIYOR, İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 243’E ULAŞTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan Dış Ticaret İstatistiklerine göre, Temmuz 2021’de Konya’nın ihracatı 210,6 milyon dolar, ithalatı ise 85,6 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Söz konusu düzeyler Haziran 2021’e göre düşüş gösterse de, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 9,4, ithalatta ise yüzde 13,8 artışa işaret etmektedir. Diğer taraftan, dış ticarette temel eğilimlerin tespiti amacıyla yıllıklandırılmış verilere bakıldığında, Konya’da ihracat lehine seyrin daha güçlü olduğu, 2021 başından beri dış ticaret fazlasının 1,3 milyar dolardan 1,6 milyar dolara yükseldiği, ihracatın ithalatı karşılama oranının da 9 puan yükselerek 243’e ulaştığı görülmektedir.

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” sektörü 63,8 milyon dolarlık ihracatı ile Temmuz ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 30,3’ünü oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı yüzde 1,1 artmıştır.

Ülkeler bazında Konya’nın ihracat rakamlarına bakıldığında, Temmuz 2021’de, ilk sırada 17 milyon dolarlık ihracat hacmi ile Irak yer almaktadır. Irak, Konya’nın toplam ihracatının yüzde 8,1’ini oluşturmaktadır.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.