Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Eylül 2018

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Eylül 201803 Ekim 2018 Çarşamba 09:30

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı. Perakende güveni temmuz ayında en çok “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe arttı. Konya Hizmetler Sektörü geçen aya ve geçen yıla göre düştü.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Eylül 2018

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı:

Ağustos 2018’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -14,2 puan değerini alırken, KOPE -0,7 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 6,4 puan azalırken, TEPE 2,3 puan arttı. KOPE geçen aya göre 4,8 puan, TEPE ise 3,9 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen aya ve geçen yıla kıyasla azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu.

Perakende güveni temmuz ayında en çok “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe perakende güveni artarken, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” ve “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörlerinde perakende güveni azaldı. “Motorlu taşıtlar” sektöründe perakende güveninde kısıtlı artış olurken, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerinde perakende güveni değişim göstermedi. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “motorlu taşıtlar” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörü ağustos ayında da perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü geçen aya ve geçen yıla göre düştü.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 5,8 puan, geçen yıla göre 3,5 puan düşerek -12 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Ağustos 2018’de geçen aya göre 6,5 puan, geçen yıla göre 17,6 puan düşerek -9 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Ağustos 2018’de bir önceki aya göre 0,2 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre 0,8 puan düşerek 13,8 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Ağustos ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre düşmesinde gelecek 3 ayda hizmetlere olan talep beklentisindeki düşüş etkili oldu.

Ağustos ayının lideri ulaştırma hizmetleri sektörü oldu:

Ağustos ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “ulaştırma hizmetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “hizmet faaliyetleri” ve “finansal hizmetler” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Danışmanlık faaliyetleri”, “yayımcılık faaliyetleri”, “oteller ve restoranlar”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” ve “eğitim” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “eğitim” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya geçen yıla göre düştü:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ağustos 2018’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 12,5 puan, geçen aya göre 4,4 puan düştü ve -40 puan değerini aldı. Ağustos 2018’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -31,5 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 4,9 puan değerini aldı. Ağustos ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya’da, Türkiye genelinde ve AB-28’de düştü. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, ağustos ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da istihdam 1 yılda 12 bin arttı.

SGK verilerine göre Mayıs 2018’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 729 bin, Konya’da ise 316 bin olmuştur.

Mayıs 2017’den Mayıs 2018’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 624 bin (yüzde 4,4), Konya’da 12 bin (yüzde 3,9) artmıştır

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı.

Konya’da ihracat 2018 Haziran ayında 129,9 milyon dolar seviyesinde iken Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 23,5 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 36,8 milyon dolar artarak 153,4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Temmuz 2018 ihracatı ise 14,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (19,8 milyon dolar), Almanya (10,5 milyon dolar) ve İtalya (8,3 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 48,8 milyon dolarlık ihracatı ile Temmuz ayında Konya’nın toplam ihracatının %31,8’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %21,4 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.