Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 2019

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 201921 Ekim 2019 Pazartesi 11:55

Konya’da perakende güveni geçen aya kıyasla arttı.Perakende güveni ağustos ayında sadece “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 2019

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya kıyasla arttı:

Ağustos 2019’da TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -23,7 puan değerini alırken, KOPE -9,0 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 7,7 puan, TEPE 9,5 puan azaldı. KOPE geçen aya göre 4,4 puan artış, TEPE ise 2,7 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu.

Perakende güveni ağustos ayında sadece “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre sadece “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı. “Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, "motorlu taşıtlar” ve “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörlerinde değişim ortalamanın üzerinde; “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti. “Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörü ağustos ayında perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre arttı:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 4,6 puan yükselirken, geçen yıla göre 4,8 puan düşerek -16,8 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Ağustos 2019’da geçen aya göre 3,9 puan, geçen yıla göre 4,2 puan yükselerek -4,8 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Ağustos 2019’da bir önceki aya göre 2,4 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 7,1 puan düşerek 6,6 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Ağustos ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre artmasında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumundaki ve hizmetlere olan talepteki artış etkili oldu.

Ağustos ayının lideri eğitim sektörü oldu:

Ağustos ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “eğitim” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” ve “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Danışmanlık faaliyetleri”, “finansal hizmetler”, “yayımcılık faaliyetleri”, “hizmet faaliyetleri”, “oteller ve restoranlar”, “ulaştırma hizmetleri” ve “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre düştü:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ağustos 2019’da geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 15,3 puan, geçen aya göre 4 puan düştü ve -55,3 puan değerini aldı. Ağustos 2019’da Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -43,8 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 3,2 puan değerini aldı. Ağustos ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya ve AB-28’de düşerken, Türkiye genelinde yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, ağustos ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da, istihdam 1 yılda 19 bin azaldı:

SGK verilerine göre Mayıs 2019’da sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 324 bin, Konya’da ise 297 bin olmuştur.

Mayıs 2018’den Mayıs 2019’a sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 405 bin (yüzde 2,7), Konya’da 19 bin (yüzde 5,9) azalmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya’da ihracat 2019 yılı Haziran ayında 113 milyon dolar seviyesinde iken Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 57,9 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 17,5 milyon dolar artarak 170,9 milyon dolar seviyesine yükseldi. Türkiye’nin Temmuz 2019 ihracatı ise 15,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (19,7 milyon dolar), Almanya (11,6 milyon dolar) ve İtalya (8,9 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 52,6 milyon dolarlık ihracatı ile Temmuz ayında Konya’nın toplam ihracatının %30,8’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %7,5 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.