Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 2018

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 201820 Ekim 2018 Cumartesi 11:11

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla azaldı. Perakende güveni temmuz ayında en çok “motorlu taşıtlar” sektöründe arttı. Konya Hizmetler Sektörü geçen aya ve geçen yıla göre düştü

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 2018

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla azaldı:

Eylül 2018’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -15,1 puan değerini alırken, KOPE
-4,1 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 12,0 puan azalırken, TEPE 1,4 puan arttı. KOPE geçen aya göre 3,2 puan, TEPE ise 0,5 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu.

Perakende güveni temmuz ayında en çok “motorlu taşıtlar” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre sadece “motorlu taşıtlar” sektöründe perakende güveni artarken, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörlerinde perakende güveni azaldı. Motorlu taşıtlar” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörü eylül ayında da perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü geçen aya ve geçen yıla göre düştü.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 9,6 puan, geçen yıla göre 10,2 puan düşerek -21,6 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Eylül 2018’de geçen aya göre 13,3 puan, geçen yıla göre 27,1 puan düşerek -22,3 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Eylül 2018’de bir önceki aya göre 0,4 puan düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre 0,2 puan yükselerek 13,1 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Eylül ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre düşmesinde en çok geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumundaki düşüş etkili oldu.

Eylül ayının lideri sağlık işleri ve sosyal hizmetler sektörü oldu:

Eylül ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “eğitim” sektörü takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Yayımcılık faaliyetleri”, “hizmet faaliyetleri”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri”, “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “ulaştırma hizmetleri”, “finansal hizmetler”, “oteller ve restoranlar” ve “danışmanlık faaliyetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “danışmanlık faaliyetleri” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre düştü:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Eylül 2018’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 22,3 puan, geçen aya göre 10,8 puan düştü ve -50,8 puan değerini aldı. Eylül 2018’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -46,8 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 7,1 puan değerini aldı. Eylül ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya ve Türkiye genelinde düşerken, AB-28’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, eylül ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da istihdam 1 yılda 16 bin arttı.

SGK verilerine göre Haziran 2018’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 570 bin, Konya’da ise 314 bin olmuştur.

Haziran 2017’den Haziran 2018’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 560 bin (yüzde 4), Konya’da 16 bin (yüzde 5,4) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre azaldı.

Konya’da ihracat 2018 Temmuz ayında 153,3 milyon dolar seviyesinde iken Ağustos ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 16,2 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 7,5 milyon dolar düşerek 137,1 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Ağustos 2018 ihracatı ise 12,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (21,3 milyon dolar), Almanya (8,6 milyon dolar) ve ABD (4,9 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 51 milyon dolarlık ihracatı ile Ağustos ayında Konya’nın toplam ihracatının %32,3’ünü oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %13,2 azalış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.