Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 2017

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 201712 Ekim 2017 Perşembe 11:15

Konya’da perakende güveni 2017 yılının en yüksek seviyesinde, Perakende güveni eylül ayında en çok “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttı.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 2017

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni 2017 yılının en yüksek seviyesinde

Eylül 2017’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -18,9 puan değerini alırken, KOPE 6,3 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 8,0 puan artarken, TEPE 7,0 puan azaldı.  Geçen aya göre KOPE 2,5 puan artış, TEPE ise 0,6 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye geneli ve AB-28’den daha iyi performans gösterdi. KOPE değerinin artmasında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki artış etkili oldu.

Perakende güveni eylül ayında en çok  “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörleri artış gösterdi. “Motorlu taşıtlar” sektörü ise azalış gösteren tek sektör oldu. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörleri ortalamanın üzerinde değer aldı.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre düştü.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 2,8 puan, geçen yıla göre 7,2 puan düşerek -11,3 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Eylül 2017’de geçen aya göre 3,8 puan düşerken,  geçen yıla göre 8,9 puan yükselerek 4,8 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Eylül 2017’de bir önceki aya 1,8 puan düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre 3,3 puan yükselerek 12,9 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Eylül ayında Türkiye geneli ve AB-28’den daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya ve geçen yıla göre düşmesinde gelecek 3 aydaki hizmetlere olan talep beklentisindeki düşüş etkili olmuştur.

Eylül ayının lideri bilgisayar ve ilgili hizmetler sektörü oldu:

Eylül ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “danışmanlık faaliyetleri” sektörü takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Finansal hizmetler”, “ulaştırma hizmetleri”, “oteller ve restoranlar”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “eğitim”, “hizmet faaliyetleri”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” ve “yayımcılık faaliyetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “yayımcılık faaliyetleri “ sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen yıla göre yükseldi.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Eylül 2017’de geçen aya göre düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan yükselirken, geçen aya göre 1 puan düştü ve -28,5 puan değerini aldı. Eylül 2017’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -19,6 puan, AB-28’i temsil eden endeks ise -0,2 puan değerini aldı. Eylül ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya ve Türkiye genelinde düşerken, AB-28’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, eylül ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da sigortalı çalışan sayısı 298 bin oldu.

SGK’nın iyileştirilmiş verilerine göre Haziran 2017’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 10 bin, Konya’da ise 298 bin olmuştur.

Haziran 2017’de işyeri sayısı Türkiye genelinde 1 milyon 783 bin olurken, Konya’da 44 bin olmuştur. Haziran 2016’dan Haziran 2017’ye işyeri sayısındaki artış, Türkiye’de 31 bin (yüzde 1,8), Konya’da ise bin (yüzde 2,5) olmuştur. Son beş yılda Türkiye’deki işyeri sayısı yüzde 17,9, Konya’da yüzde 19 artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre arttı:

Konya’da ihracat 2017 Temmuz ayında 116,1 milyon dolar seviyesinde iken 2017 Ağustos ayında bir önceki aya göre 27,7 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına göre 32,2 milyon dolar artarak 143,8 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Ağustos 2017 ihracatı ise 13,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (21 milyon dolar), Almanya (12,4 milyon dolar) ve İran (6 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 51 milyon dolarlık ihracatı ile Ağustos ayında Konya’nın toplam ihracatının %35,5’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %44,2 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.