Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 2016

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 201617 Ekim 2016 Pazartesi 11:33

Konya’da Perakendecilerin işleri iyileşirken beklentileri düşüyor. Eylül ayında Perakendede en iyi performansı “motorlu taşıtlar” sektörü gösterdi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ekim 2016

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da Perakendecilerin işleri iyileşirken beklentileri düşüyor.

Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) Eylül 2016’da geçen aya göre azaldı. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesi, geçen yıla ve geçen aya göre artarken; önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş ve satış beklentisi, göstergeleri azaldı.

Eylül ayında Perakendede en iyi performansı  “motorlu taşıtlar” sektörü gösterdi

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artış “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü takip etti.

Konya Hizmetler Sektörünün fiyat beklentisi düştü.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, geçen aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre yükseldi. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere olan talep beklentisi Ağustos 2016’ya göre düşerken, Eylül 2015’e göre yükseldi.

Eylül ayının lideri; yayımcılık faaliyetleri sektörü oldu:

Bu sektörü “ulaştırma hizmetleri”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri”, “oteller ve restoranlar” ve “hizmet faaliyetleri” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Finansal hizmetler”, “danışmanlık faaliyetleri”, “eğitim”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” ve “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu.

Konya inşaat sektörünün çalışan sayısı beklentisi düştü.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Mevcut siparişler ise; Ağustos 2016’ya göre ve Eylül 2015’e göre azaldı.

Konya’da sigortalı çalışan sayısı 308 bin oldu:

Temmuz 2016 verilerine göre Konya’da bir yılda sigortalı ücretli çalışan sayısı 5 bin artarak 308 bin oldu.

Temmuz 2015’ten Temmuz 2016’ya sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 176 bin (yüzde 1,3), Konya’da 5 bin (yüzde 1,8) artmıştır. Son beş yıllık dönem değerlendirildiğinde ise Konya’daki sigortalı çalışan sayısı artış oranı (yüzde 32,4), Türkiye genelindeki sigortalı çalışan sayısı artış oranından (yüzde 26,6) daha yüksek olmuştur.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre arttı.

Konya’da ihracat 2016 Temmuz ayında 78,8 milyon dolar seviyesinde iken Ağustos ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 33 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 4 milyon dolar artarak 112 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin Ağustos 2016 ihracatı ise 11,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (17,6 milyon dolar), Almanya (8,6 milyon dolar) ve İran (5,3 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 35,4 milyon dolarlık ihracatı ile Ağustos ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 31,7’sini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı yüzde 1,2 artmıştır.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri için tıklayınız.