Konya-1 °C

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Aralık 2018

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Aralık 201821 Aralık 2018 Cuma 09:11

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla azaldı. Perakende güveni temmuz ayında en çok “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı. Konya Hizmetler Sektörü geçen aya göre yükseldi

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Aralık 2018

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla azaldı:

Kasım 2018’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -17,8 puan değerini alırken, KOPE -14,5 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 20,0 puan, TEPE 1,9 puan azaldı. KOPE geçen aya göre 5,2 puan, TEPE ise 1,1 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu.

Perakende güveni temmuz ayında en çok “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörlerde perakende güveni azaldı.  “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “motorlu taşıtlar” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörü kasım ayında perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü geçen aya göre yükseldi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 2,7 puan yükselirken, geçen yıla göre 23,1 puan düşerek -31,1 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Kasım 2018’de geçen aya göre 2,7 puan yükselirken, geçen yıla göre 22 puan düşerek -27 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Kasım 2018’de bir önceki aya göre 3 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 1,9 puan düşerek 8,7 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Kasım ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde en çok gelecek 3 ayda verilen hizmetlere olan talep beklentisindeki artış etkili oldu.

Kasım ayının lideri eğitim sektörü oldu.

Kasım ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “eğitim” sektöründe geçen yıla göre artış olduğu, diğer tüm sektörlerde ise geçen yıla göre düşüş olduğu görüldü. “Oteller ve restoranlar”, “yayımcılık faaliyetleri”, “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “hizmet faaliyetleri”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “danışmanlık faaliyetleri”, “finansal hizmetler”,  “posta ve telekomünikasyon hizmetleri “ ve “ulaştırma hizmetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “ulaştırma hizmetleri” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre düştü:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Kasım 2018’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 29,5 puan, geçen aya göre 9,5 puan düştü ve -60,3 puan değerini aldı. Kasım 2018’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -51 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 1,4 puan değerini aldı. Kasım ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya’da, Türkiye genelinde ve AB-28’de düştü. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, kasım ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da istihdam 1 yılda 13 bin arttı.

SGK verilerine göre Ağustos 2018’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 483 bin, Konya’da ise 318 bin olmuştur.

Ağustos 2017’den Ağustos 2018’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 218 bin (yüzde 1,5), Konya’da 13 bin (yüzde 4,4) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı.

Konya’da ihracat 2018 Eylül ayında 147,8 milyon dolar seviyesinde iken Ekim ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 15,2 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 26,3 milyon dolar artarak 163,1 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Ekim 2018 ihracatı ise 15,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (28,3 milyon dolar), Almanya (10,8 milyon dolar) ve Cezayir (6,8 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 46,3 milyon dolarlık ihracatı ile Ekim ayında Konya’nın toplam ihracatının %28,4’ünü oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %7,8 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.