Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Aralık 2017

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Aralık 201718 Aralık 2017 Pazartesi 15:55

Konya’da perakende güveni geçen yıla ve geçen aya kıyasla arttı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Aralık 2017

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya'da perakende güveni geçen yıla ve geçen aya kıyasla arttı.

Kasım 2017’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -18,3 puan değerini alırken, KOPE 6,3 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 10,3 puan artarken, TEPE 0,9 puan azaldı. Geçen aya göre KOPE 3,0 puan artış, TEPE ise 1,7 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye geneli ve AB-28’den daha iyi performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla ve geçen aya kıyasla artmasında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki artış etkili oldu.

Perakende güveni Kasım ayında en çok “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörleri artış gösterdi. “Motorlu taşıtlar” sektörü ise azalış gösteren tek sektör oldu. “Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerindeki artış ortalamanın üzerinde gerçekleşti.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 0,3 puan, geçen yıla göre 2,7 puan yükselerek -8 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Kasım 2017’de geçen aya göre 4,8 puan düşerken,  geçen yıla göre 5,7 puan yükselerek -5 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Kasım 2017’de bir önceki aya göre 3,2 puan düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre 1,9 puan yükselerek 10,9 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Kasım ayında Türkiye geneli ve AB-28’den daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde geçtiğimiz 3 aydaki hizmetlere olan talepteki artış ve gelecek 3 aydaki hizmetlere olan talep beklentisindeki artış etkili olmuştur.

Kasım ayının lideri ulaştırma hizmetleri sektörü oldu:

Kasım ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “ulaştırma hizmetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “danışmanlık faaliyetleri”, “hizmet faaliyetleri” ve “finansal hizmetler” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşanırken, “oteller ve restoranlar” sektöründe geçen yıla göre değişim gözlenmedi.  “Bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “eğitim”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “yayımcılık faaliyetleri” ve “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “posta ve telekomünikasyon hizmetleri“ sektörüdür.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Kasım 2017’de geçen aya göre yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 2,3 puan düşerken, geçen aya göre 1,5 puan yükseldi ve -30,8 puan değerini aldı. Kasım 2017’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -24,5 puan, AB-28’i temsil eden endeks ise -4,3 puan değerini aldı. Kasım ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya’da yükselirken, Türkiye geneli ve AB-28’de düştü. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, kasım ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya'da sigortalı çalışan sayısı 304 bin oldu.

SGK’nın iyileştirilmiş verilerine göre Ağustos 2017’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 265 bin, Konya’da ise 304 bin olmuştur.

Ağustos 2017’de işyeri sayısı Türkiye genelinde 1 milyon 825 bin olurken, Konya’da 44 bin olmuştur. Ağustos 2016’dan Ağustos 2017’ye işyeri sayısındaki artış, Türkiye’de 108 bin (yüzde 6,3), Konya’da ise 2 bin (yüzde 5) olmuştur. Son beş yılda Türkiye’deki işyeri sayısı yüzde 22,1, Konya’da yüzde 22,2 artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre arttı:

Konya’da ihracat 2017 Eylül ayında 109,4 milyon dolar seviyesinde iken 2017 Ekim ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 27,2 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 19,4 milyon dolar artarak 136,6 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Ekim 2017 ihracatı ise 13,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (18,5 milyon dolar), Almanya (10 milyon dolar) ve İtalya (5,6 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 43 milyon dolarlık ihracatı ile Ekim ayında Konya’nın toplam ihracatının %31,5’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %35,2 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.