Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Aralık 2016

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Aralık 201609 Ocak 2017 Pazartesi 15:15

Konya’da Perakende güveni azaldı. Kasım ayında Perakendede en iyi performansı “motorlu taşıtlar” sektörü gösterdi. Konya Hizmetler Sektörünün geçen aya göre yükseldi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Aralık 2016

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da Perakende güveni azaldı.

Kasım 2016’da TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -20,2 puan değerini alırken, KOPE -6,1 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 13,8 puan, TEPE 20,9 puan;  geçen aya göre KOPE 3,4 puan, TEPE ise 2,0 puan azaldı.

Kasım ayında Perakendede en iyi performansı  “motorlu taşıtlar” sektörü gösterdi

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörler düşüş gösterdi.

Konya Hizmetler Sektörünün geçen aya göre yükseldi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 0,8 puan yükselirken, geçen yıla göre 14,9 puan düşerek -10,7 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Kasım 2016’da geçen aya göre 2,6 puan,  geçen yıla göre 4,8 puan düşerek -10,7 puan değerini aldı.

Kasım ayının lideri; yayımcılık faaliyetleri sektörü oldu:

Bu sektörü “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörü takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Posta ve telekomünikasyon hizmetleri”, “danışmanlık faaliyetleri”, “hizmet faaliyetleri”, “oteller ve restoranlar”, “ulaştırma hizmetleri”, “finansal hizmetler”, “eğitim” ve “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu.

Konya inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre yükseldi.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Kasım 2016’da geçen aya göre yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 3,9 puan düşerken, geçen aya göre 0,5 puan yükseldi ve -28,5 puan değerini aldı.

Konya, 1 yılda Türkiye’de istihdam artışına en çok katkı sağlayan 36. İl oldu.

Eylül 2015’ten Eylül 2016’ya sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 51 bin (yüzde 0,4), Konya’da bin (yüzde 0,4) artmıştır. Son beş yıllık dönem değerlendirildiğinde ise Konya’daki sigortalı çalışan sayısı artış oranı (yüzde 34,5), Türkiye genelindeki sigortalı çalışan sayısı artış oranından (yüzde 24,9) daha yüksek olmuştur.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre arttı.

Konya’da ihracat 2016 Eylül ayında 100,8 milyon dolar seviyesinde iken Ekim ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 17 milyon dolar artarken, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 8 milyon dolar azalarak 118 milyon dolara geriledi. Türkiye’nin Ekim 2016 ihracatı ise 12,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (19,9 milyon dolar), Almanya (8,5 milyon dolar) ve İtalya (5,2 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 31,8 milyon dolarlık ihracatı ile Ekim ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 27,1’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı yüzde 10,1 azalmıştır.

2016 Ekim ayında Konya’nın en fazla ihracat yaptığı ilk 10 sektörde bir önceki aya kıyasla değişiklik olduğu gözlenmiştir. Eylül 2016’da listede yer almayan ancak Ekim 2016’da yer alan sektör; “Mobilyalar, yatak takımları, aydınlatma cihazları, reklam lambaları, ışıklı tabelalar vb, prefabrik yapılar” sektörü olduğu görülmektedir.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri için tıklayınız.