Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ağustos 2021

13 Ağustos 2021 Cuma 13:45

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla artış gösterdi. Perakende güveni Temmuz ayında en fazla “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttı.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ağustos 2021

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla artış gösterdi:

Temmuz 2021’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -16,5 puan değerini alırken, KOPE 3,7 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 7,0 puan artarken, TEPE 0,5 puan azaldı. Geçen aya göre bakıldığında ise KOPE 6,9 puan, TEPE ise 2,0 puan artış gösterdi. Konya perakendesi Türkiye genelinden daha iyi, AB-27’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme etkili oldu.

Perakende güveni Temmuz ayında en fazla “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerinde değişim ortalamanın üzerinde; “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, "motorlu taşıtlar” ve “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 13,1 puan, geçen yıla göre 26,8 puan yükselerek 15,7 puan değerini aldı. Söz konusu değer, Ocak 2015 tarihinden beri üretilen endeksin en yüksek değerini oluşturdu. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Temmuz 2021’de geçen aya göre 8,9 puan, geçen yıla göre 29,7 puan yükseldi ve 23,4 puan değerini aldı. Bu değer, Türkiye Hizmetler Sektörü Güven Endeksi’nin Ocak 2015’ten bu yana en yüksek değeri oldu. Buna karşın AB-27’yi temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Temmuz 2021’de bir önceki aya göre 4,1 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 45,3 puan yükselerek 21,8 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Temmuz ayında Türkiye geneli ve AB-27’den daha düşük bir değer aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde geçtiğimiz üç ayda hizmetlere olan talepteki artış etkili oldu.

Temmuz ayının lideri oteller ve restoranlar sektörü oldu:

Temmuz ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “oteller ve restoranlar” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Oteller ve restoranlar sektörünü 30 puanın üzerinde iyileşmelerle “eğitim”, “danışmanlık faaliyetleri”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” ve “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” izledi. Diğer taraftan, “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “ulaştırma hizmetleri” ve “hizmet faaliyetleri” de 20 puanın üzerinde artış gösteren sektörler oldu. “Finansal hizmetler” sektöründe ise geçen yıla göre düşüş yaşandı.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi düşük pozitif düzeyini korudu:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, geçen yılın aynı dönemine ve geçen aya göre 0,3 puan yükselerek 1,5 puan değerini aldı. Temmuz 2021’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -11,7 puan, AB-27’yi temsil eden güven endeksi ise 6,1 puan değerini aldı. Temmuz ayında inşaat sektörü güven endeksi geçen aya göre Konya’da ve Türkiye genelinde yükselirken, AB-27’de düştü. Yılbaşından bu yana Türkiye genelinden daha iyi performans sergileyen Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Temmuz ayında da bu eğilimini korudu.

Konya’da, istihdam 1 yılda 43 bin arttı:

SGK verilerine göre Mayıs 2021’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 15 milyon 854 bin, Konya’da ise 345 bin olmuştur.

Mayıs 2020’den Mayıs 2021’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 1 milyon 934 bin (yüzde 13,9), Konya’da 43 bin (yüzde 14,3) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2021 yılı Mayıs ayında 223,2 milyon dolar seviyesinde iken 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 50,1 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına göre ise 101,6 milyon dolar artarak 273,3 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. Türkiye’nin Haziran 2021 ihracatı ise 18,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” sektörü 76,1 milyon dolarlık ihracatı ile Haziran ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 27,8’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı yüzde 37,1 artmıştır.

Ülkeler bazında Konya’nın ihracat rakamlarına bakıldığında, Haziran 2021’de, ilk sırada 26,4 milyon dolarlık ihracat hacmi ile ABD yer almaktadır. ABD, Konya’nın toplam ihracatının yüzde 9,7’sini oluşturmaktadır.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.