Konya-3 °C

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ağustos 2020

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ağustos 202014 Ağustos 2020 Cuma 09:11

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı. Perakende güveni temmuz ayında en çok “motorlu taşıtlar” sektöründe arttı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ağustos 2020

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı:

Temmuz 2020’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -16,7 puan değerini alırken, KOPE
-1,1 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 13,3 puan, TEPE 3,0 puan arttı. KOPE geçen aya göre 2,6 puan, TEPE ise 5,9 puan artış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye geneli ve AB-27’den daha iyi performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme etkili oldu.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı:

Mayıs 2020’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -18,6 puan değerini alırken, KOPE -10,0 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 4,2 puan artarken, TEPE 2,1 puan azaldı. KOPE geçen aya göre 17,1 puan, TEPE ise 9,2 puan artış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha kötü, AB-27’den daha iyi performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla artışında, önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergesindeki iyileşme etkili oldu.

Perakende güveni temmuz ayında en çok “motorlu taşıtlar” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörlerde artış gösterirken en fazla artış "motorlu taşıtlar” sektöründe görüldü. "motorlu taşıtlar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerinde değişim ortalamanın üzerinde; “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 3,2 puan, geçen yıla göre 10,2 puan yükselerek -11,1 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Temmuz 2020’de geçen aya göre 15,5 puan yükselirken, geçen yıla göre 17,6 puan düşerek -26,3 puan değerini aldı. Buna karşın AB-27’yi temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Temmuz 2020’de bir önceki aya göre 13,2 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre 35,4 puan düşerek -23,6 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Temmuz ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde en çok geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumundaki artış etkili oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Temmuz 2020’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 52,5 puan, geçen aya göre 11,8 puan yükseldi ve 1,3 puan değerini aldı. Temmuz 2020’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -9,9 puan, AB-27’yi temsil eden güven endeksi ise -10,4 puan değerini aldı. Temmuz ayında inşaat sektörü güven endeksi geçen aya göre hem Konya ve Türkiye genelinde hem AB-27’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, temmuz ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi.

Konya’da, istihdam 1 yılda 5 bin arttı:

SGK verilerine göre Mayıs 2020’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 13 milyon 919 bin, Konya’da ise 302 bin olmuştur.

Mayıs 2019’dan Mayıs 2020’ye sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 405 bin (yüzde 2,8) azalırken, Konya’da 5 bin (yüzde 1,6) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2020 yılı Mayıs ayında 130,3 milyon dolar seviyesinde iken 2020 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 40,9 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına göre 58,4 milyon dolar artarak 171,2 milyon dolar seviyesine yükseldi. Türkiye’nin Haziran 2020 ihracatı ise 12,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” sektörü 55,4 milyon dolarlık ihracatı ile Haziran ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 32,4’ünü oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı yüzde 58,7 artmıştır.

Konya ili Ekonomik göstergeler için tıklayınız.