Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Ağustos 2019

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Ağustos 201921 Ağustos 2019 Çarşamba 10:01

Konya’da perakende güveni geçen yıla ve geçen aya kıyasla azaldı. Perakende güveni temmuz ayında en fazla “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektöründe azaldı.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ağustos 2019

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen yıla ve geçen aya kıyasla azaldı:

Temmuz 2019’da TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -20,4 puan değerini alırken, KOPE -12,4 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 17,4 puan, TEPE 10,7 puan azaldı. KOPE geçen aya göre 5,7 puan, TEPE ise 5,2 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla ve geçen aya kıyasla azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu.

Perakende güveni temmuz ayında en fazla  “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektöründe azaldı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörlerde azaldı. “Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründeki değişim ortalamanın üzerinde; “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, "motorlu taşıtlar” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti. “Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü temmuz ayında perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre azaldı:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 8 puan, geçen yıla göre 15,1 puan azalarak -21,3 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Temmuz 2019’da geçen aya göre 2 puan, geçen yıla göre 6,2 puan düşerek -8,7 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Temmuz 2019’da bir önceki aya göre 1,4 puan artarken, geçen yılın aynı dönemine göre 4,7 puan düşerek 9,1 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Temmuz ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre azalmasında en çok gelecek 3 ayda hizmetlere olan talep beklentisindeki düşüş etkili oldu.

Temmuz ayının lideri eğitim sektörü oldu:

Temmuz ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “eğitim” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörü takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Ulaştırma hizmetleri”, “finansal hizmetler”, “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “yayımcılık faaliyetleri”, “danışmanlık faaliyetleri”, “oteller ve restoranlar”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” ve “hizmet faaliyetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “hizmet faaliyetleri” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Temmuz 2019’da geçen aya göre yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 15,7 puan düşerken, geçen aya göre 2,7 puan yükseldi ve -51,3 puan değerini aldı. Temmuz 2019’da Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -44,9 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 5,8 puan değerini aldı. Temmuz ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya ve Türkiye genelinde yükselirken, AB-28’de düştü. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, temmuz ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2019 yılı Mayıs ayında 187,2 milyon dolar seviyesinde iken Haziran ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 74 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 16,5 milyon dolar düşerek 113,2 milyon dolar seviyesine geriledi. Türkiye’nin Haziran 2019 ihracatı ise 11,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (11 milyon dolar), Almanya (8,1 milyon dolar) ve İtalya (5,5 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 34,9 milyon dolarlık ihracatı ile Haziran ayında Konya’nın toplam ihracatının %30,9’unu oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %12,9 azalış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.