Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Ağustos 2018

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Ağustos 201813 Ağustos 2018 Pazartesi 08:11

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı. Perakende güveni temmuz ayında en çok “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe arttı

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ağustos 2018

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı:

Temmuz 2018’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -9,6 puan değerini alırken, KOPE
4,5 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 4,4 puan, TEPE 9,9 puan arttı. KOPE geçen aya göre 2,6 puan, TEPE ise 3,4 puan artış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye geneli ve AB-28’den daha iyi performans gösterdi. KOPE değerinin geçen aya ve geçen yıla kıyasla artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki yükseliş etkili oldu.

Perakende güveni temmuz ayında en çok “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “motorlu taşıtlar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerinde perakende güveni artarken, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörlerinde perakende güveni azaldı. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “motorlu taşıtlar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörü temmuz ayında da perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü geçen aya göre yükseldi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 7,5 puan yükselirken, geçen yıla göre 9,4 puan düşerek -6,2 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Temmuz 2018’de geçen aya göre 1,4 puan yükselirken, geçen yıla göre 11,2 puan düşerek -2,5 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Temmuz 2018’de bir önceki aya göre 1 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre 0,1 puan düşerek 13,6 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Temmuz ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde en çok geçtiğimiz 3 ayda hizmetlere olan talepteki artış etkili oldu.

Temmuz ayının lideri hizmet faaliyetleri sektörü oldu:

Temmuz ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “hizmet faaliyetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörde geçen yıla göre artış yaşandı. “Yayımcılık faaliyetleri” sektöründe ise geçen yıla göre değişim olmadı. “Oteller ve restoranlar”, “eğitim”, “danışmanlık faaliyetleri, “finansal hizmetler”, “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri”, “ulaştırma hizmetleri”  ve “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre düştü:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Temmuz 2018’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 11,9 puan, geçen aya göre 4,3 puan düştü ve -35,6 puan değerini aldı. Temmuz 2018’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -21 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 6,2 puan değerini aldı. Temmuz ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya’da, Türkiye genelinde ve AB-28’de düştü. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, temmuz ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da istihdam 1 yılda 16 bin arttı.

SGK verilerine göre Nisan 2018’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 527 bin, Konya’da ise 316 bin olmuştur.

Nisan 2017’den Nisan 2018’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 678 bin (yüzde 4,9), Konya’da 16 bin (yüzde 5,5) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen yıla göre arttı.

Konya’da ihracat 2018 Mayıs ayında 144,5 milyon dolar seviyesinde iken Haziran ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 14,6 milyon dolar azalırken, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 4,8 milyon dolar artarak 129,9 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Haziran 2018 ihracatı ise 13 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (13,8 milyon dolar), Almanya (8,7 milyon dolar) ve Cezayir (7,6 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 40,1 milyon dolarlık ihracatı ile Haziran ayında Konya’nın toplam ihracatının %30,9’unu oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %7,2 azalış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.