Kısa Çalışma Ödeneği Nasıl Hazırlanır?

15 Nisan 2020 Çarşamba 15:45

Kısa Çalışma Ödeneği:

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle, haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması (en az 1/3 oranında) veya faaliyetin tamamen/kısmen durdurulması hallerinde, işverenin başvurusu üzerine azami 3 ay süreyle işçinin çalışamadığı süreler için ödenir.

İşveren Açısından:

Çalışma sürelerinin önemli ölçüde azalması veya durması, İŞKUR’a başvuruda bulunması, iş müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti ile iş yerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi.

İşçi Açısından:

Prim ve hizmet akdi bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarının taşınması, son 3 yılda 600 gün prim/ son 120 gün hizmet akdi, Covid-19 kapsamında 450 gün prim /60 gün hizmet akdi.

Kısa Çalışma Ödeneği:

• Ödenek Tutarı= (Son 12 aylık brüt prime esas kazanç ortalaması*%60)
  • Üst Limit= (aylık brüt asgari ücret*%150) (2020 için 4.380,99 TL)
  • Hesaplanan tutardan sadece damga vergisi kesilir.
  • İlgililer adına ayrıca GSS primleri ödenir.
  • Ödemeler her ayın 5’inde PTT/IBAN aracılığıyla yapılır (normal sosyo-ekonomik koşullarda). (Not: Pandemi sürecinde bu ödemeler bekletilmeden yapılmaktadır.)

26.03.2020 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile;

• 3 aylık bir dönem için kısa çalışma uygulaması başlatıldı.
  • Hak etme koşulları esnetilerek, 600 günlük prim ödeme şartı 450 güne, son 120 gün hizmet akdine tabi olmak şartı ise 60 güne düşürüldü.

17.04.2020 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile;

Başvuru yoğunluğu sebebiyle, başvuruların müfettişlerce yapılan uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin ödenmesine imkân sağlanmıştır

Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden Odamıza gelen yazıda,

İnternet sitesi üzerinden alınmaya başlanan Kısa Çalışma Ödeneğinin kısa sürede sonuçlanması için başvurunun Rehberlik ve Teftiş Kurulunca uygun görülmesi halinde; ekte sunulan Kısa Çalışma Yaptırılacak Kişilere Ait Liste’nin, aşağıdaki videolar izlenerek tekrarına mahal vermeyecek şekilde düzenlenerek Konya İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından talep edilmesi halinde İl Müdürlüğünden işverenle iletişim kuracak çalışanın belirteceği elektronik posta adresine ulaştırılması talep edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla.

EK: Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında

Kısa Çalışma Bildirim Listesi Excel dosyasını indirmek için tıklayınız.