Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği Kayıt Sürecinin Başlatılması

Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği Kayıt Sürecinin Başlatılması26 Nisan 2022 Salı 14:49

Sayın Üyemiz,

Avrupa Kirletici Salım ve Taşıma Kaydının kurulmasına ilişkin 18/1/2006 tarihli ve (AT) 166/2006 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmış olan Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı (KSTK) Yönetmeliği 4 Aralık 2021 tarihli ve 31679 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanmıştır.

KSTK Yönetmeliği'nin "Tesisin KSTK sistemine kayıt olması" başlıklı 8'inci maddesi ile "Yürürlük" başlıklı 26'ncı maddesi çerçevesinde, Yönetmeliğin Ek-1'inde yer alan faaliyetlerden ana faaliyeti enerji sektörü ve metal üretimi ve işlenmesi sektörü altında yer alan tesislerin KSTK Sistemi'ne kayıt işlemi 4 Nisan 2022 tarihinden itibaren, Bakanlığın ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığınca gerçekleştirilecektir.

KSTK Sistemi'ne kayıt işlemine yönelik "Bilgilendirme ve Duyuru Metni" ÇED İzin ve Denetim Gene l Müdürlüğümüzün İnternet adresinde "Duyurular" bölümünde yayınlanmış olup ayrıca ekte yer almaktadır.

KSTK Sistemi'ne kayıt işleminden sonra, ana faaliyeti enerji sektörü ve metal üretimi ve işlenmesi sektörü altında yer alan tesislerin 2022 yılı kirletici salım ve taşıma verisi, 2023 yılında Mart ayı sonuna kadar, tesisler tarafından, KSTK Sistemi içerisinde elektronik olarak raporlanacaktır. KSTK Yönetmeliği'nin 14'üncü ve 20'nci maddeleri çerçevesinde, 2023 yılında Haziran ayının sonuna kadar Valiliğimizce (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) ve 2023 yılında Eylül ayının sonuna kadar Bakanlığımızca veri doğrulama ve onaylama iş ve işlemleri gerçekleştirilecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,