BLOG >> KTO RAPORLARI >> AHMET ÇELİK

Kira Sözleşmelerinin Sona Ermesi

Kira Sözleşmelerinin Sona Ermesi13 Kasım 2014 Perşembe 11:56

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesi, 1.7.2012 tarihi itibariyle 10 yıllık uzama süresini doldurmuş kira sözleşmeleri için yürürlüğe girdi.

Kanun hükümlerinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, konut ve işyeri kiralarında kiraya verenleri ve kiracıları, sözleşmelerin feshi konusunda etkileyecek önemli değişiklikler getirilmiştir. Bu değişiklikler sonucunda; kiraya verenlerin, eskiden olmayan yeni bir hakkı doğmuştur. Kiraya veren; kiracılık ilişkisi 10 seneyi doldurmuş Kira Sözleşmesini, gerekçe göstermeksizin 3 ay öncesinden bildirimde bulunmak koşuluyla, sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetme hakkına sahip olacaktır.

Yürürlük ve Uygulama Kanununun geçici 2. Maddesine göre, belirli süreli kira sözleşmeleri için kiraya verenin, 10 sene süren kira sözleşmesini Türk Borçlar Kanunun 347. Maddesi gereğince fesih etme hakkı ancak aşağıdaki şartların yerine getirilmesine bağlıdır:

• 10 yılını doldurmuş belirli süreli kira sözleşmeleri için 1 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla,
  • 10 yılını doldurmamış ancak 5 yılı geçmiş belirli süreli kira sözleşmeleri için ise 1 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla kullanılacaktır. [Devamı]