K BELGELERİNDE ASGARİ KAPASİTE ÇOK ÖNEMLİDİR...

K BELGELERİNDE ASGARİ KAPASİTE ÇOK ÖNEMLİDİR…..

K belgesi sahipleri, K belgesi alındıktan sonra taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarının kazaya uğraması, yanması, hurdaya ayrılması veya başka bir mücbir sebepten dolayı iş göremez duruma gelmesi veya TAŞIT SATIŞI YAPMIŞ OLMALARI halinde, bu durumları değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren 60 gün içinde Bakanlığa (Odamıza) bildirirler. Aksi halde uyarı (para) cezası uygulanmaktadır.

Bahsedilen şekillerde Yönetmelikteki asgari kapasitenin altına düşülmesi halinde; kapasite altına düşüldüğü tarihten itibaren, 540 gün içinde bu Yönetmelikte öngörülen asgari kapasiteyi tamamlamak üzere yeterli sayıda/kapasitede taşıtı, K belgelerine kayıt ettirmek zorundadırlar. Aksi halde K belgeleri iptal olur. (UYARI; 540 günlük kapasite altında kalınan bu süre, 5 yıllık K belgesi süresinde yalnızca bir defa kullanılabilecektir.)

Her takvim yılının başında taşıtların yaşları nedeniyle asgari kapasite şartının kaybedilmesi halinde; 540 gün içinde bu Yönetmelikte öngörülen asgari kapasiteyi tamamlamak üzere yeterli sayıda/kapasitede taşıtı, K belgelerine kayıt ettirmek zorundadırlar. (UYARI; 540 günlük kapasite altında kalınan bu süre, 5 yıllık K belgesi süresinde yalnızca bir defa kullanılabilecektir.)

ÖNEMLİ NOT: Asgari kapasite  sınırı K1 şahıslar için azami yüklü ağırlığı/Katar ağırlığına göre 30 ton, Tüzel kişiler için azami yüklü ağırlığı/Katar ağırlığına göre 110 ton, K3 şahıs ve tüzel kişiler için ise azami yüklü ağırlığı/Katar ağırlığına göre 45 tondur.

K2, K2*(yıldızlı K2), K1*(yıldızlı K1) belgelerinde ise asgari kapasite 1 birim taşıttır. Daima bir araç  her zaman bu belgelerde kayıtlı olmak zorundadır. Son kalan taşıtın satışında veya hurdaya ayrılan taşıtlarda hurdaya ayrılış tarihinden itibaren 540 gün içerisinde yeni taşıt alınarak bu belgelere eklenmediği takdirde  belgeleri de iptal durumuna düşmektedir. (UYARI; 540 günlük kapasite altında kalınan bu süre, 5 yıllık K belgesi süresinde yalnızca bir defa kullanılabilecektir.)