HABERLER


İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Hakkında

Tüm Üyelerin Dikkatine
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri” başlıklı 6. Maddesine göre; “İşverenler ; Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunmaya yönelik çalışmaları da kapsayacak , iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı , işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirmek zorundadır.
İşyeri çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde , bu hizmetin tamamı veya bir kısmı ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirilebilir.
Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması halinde , tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak , bu hizmetin yerine getirilmesini işveren kendisi üstlenebilir.
Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.
Ayrıca işveren görevlendirdiği kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılamak, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirmek, işyerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlamakla yükümlüdür.
Kanunun yürürlük maddesi olan 38. Maddesinde ise;
“ Bu Kanunun; a) 6, 7 ve 8 inci maddeleri;
1) Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra,(30 Haziran 2014)
2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra,(30 Haziran 2013)
3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra, (30 Aralık 2012)
b) 9, 31, 33, 34, 35, 36 ve 38 inci maddeleri ile geçici 4, geçici 5, geçici 6, geçici 7 ve geçici 8 inci maddeleri yayımı tarihinde, (30 Haziran 2012)
c) Diğer maddeleri yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra yürürlüğe girer. (30 Aralık 2012)” Hükmü yer almaktadır.
Bu bağlamda İş sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin sunulması için Kanunun 6. Maddesine göre ve yürürlük maddesinde yer alan süreler dikkate alınarak , Kanun kapsamında yer alan işyerlerinin tamamında en az bir iş güvenliği uzmanı , işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirilmesi gerekmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine gönderilen “İşyeri Yetkilisi Hk.” Konulu yazı ekte bulunmakta olup bütün üyelerimizin dikkatine sunarız.
EK 1 : 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
EK 2 : İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜD. İŞYERİ YETKİLİSİ HK.
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Yazılım: CM Bilişim