IPA Türk Malı Belgesi

IPA Türk Malı Belgesi 31 Ocak 2013 Perşembe 10:38

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB)’nden alınan 24.01.2013 tarihli ve 0412/1782 sayılı yazıda,

İlgi:   17.10.2012 tarih ve 0412/21877 sayılı yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızda, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Fonları kapsamında açılan ihalelerde kullanılmak üzere, Avrupa Birliği Bakanlığı talimatı ve olumlu görüşleri ile Birliğimiz tarafından hazırlanan "Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tarafından Bastırılan Türk Malı Belgesi'nin Tanzim ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslar" ile "Türk Malı Belgesi"nin hazırlandığı bildirilmiştir.

Yazıda devamla, IPA Fonları İhaleleri için kullanılan ve Odalanmızca düzenlenen Yerli Malı Belgesi yerine, Türk Malı Belgesi kullanılması uygulamasının başlatılması için Birliğimizce 1 Kasım 2012 - 1 Şubat 2013 tarihleri arasında bir geçiş süreci planlandığı belirtilmiştir. Buna göre geçiş sürecinde, firma taleplerine veya Odaların tercihlerine göre Yerli Malı Belgesi veya Türk Malı Belgesi düzenlenebileceği, geçiş sürecinin sonu olan 1 Şubat 2013 tarihinden itibaren IPA kapsamı ihaleler için Yerli Malı Belgesinin kullanılmayacağı, zira bu tarihten sonra söz konusu belgenin ibraz edilse dahi, ihaleyi açan kurum tarafından kabul edilmeyeceği ifade edilmiştir.

Diğer taraftan, Birliğimizce hazırlanan Usul ve Esaslar'ın, Uygulamanın Kontrolü ve İzlenmesi başlıklı 11 inci maddesinin birinci fıkrasında, "Yalnızca Birlik tarafından düzenlenen eğitim programına katılan ve eğitimin sonunda Birlik tarafından yetki -verilen Odalar, Belge satış ve onayı yapabilir. " hükmü amirdir.

AB Bakanlığı ve Merkezi Finans ve İhale Birimi ile yapılan toplantılarda, Odalanmıza yönelik hazırlanacak eğitimin içeriğinin anılan kurumlar tarafından hazırlanması ve eğitimin geçiş süreci bitmeden, Ocak ayı içerisinde verilmesi öngörülmüştü. Ancak söz konusu kurumlar tarafından, Ocak ayı içerisinde bir eğitim programı düzenlenemeyecek olması nedeniyle, geçiş süreci 1 Mayıs 2013 tarihine kadar uzatılmış, eğitim programı Nisan ayına ertelenmiştir.

Ayrıca, halen tüm Odalarımızın Menşe Şahadetnamesi düzenleme yetkisi bulunduğundan, benzeri bir işlemi içeren Türk Malı Belgesi onayı hususunda da, Usul ve Esaslar 'ın yukanda belirtilen 11'inci maddesinin birinci fıkrasının Birlik Yönetim Kurulu onayı gereğince;

(1) "Birlik tarafından Odaların ihtiyaçları tespit edilerek, ilgili kurumlarla müşterek eğitim programları düzenlenir." şeklinde değiştirilmesi suretiyle Odalarımızın belge satış ve onayı yapabilmeleri için eğitim alma şartı kaldırılmıştır. Tüm Odalarımız Usul ve Esaslar 'da belirtilen hususlar çerçevesinde belge satış ve onay hizmeti verebilecektir.

Bununla birlikte, Yerli Malı Belgesinden Türk Malı Belgesine geçiş sürecinin 1 Mayıs 2013 tarihine kadar uzatılması nedeniyle, anılan tarihe kadar Odalarımız ve firmalanmızca Yerli Malı Belgesi veya Türk Malı Belgesi kullanılabilecek, ancak bu tarihten sonra hiçbir şekilde Yerli Malı Belgesi kullanılmayacak, Yerli Malı Belgesi ibraz edilse dahi, ihaleyi açan kurumlar tarafından kabul edilmeyecektir.

Üyelerimizin bilgisine sunulur.