INKSNA KAPSAMINDA ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN ALINAN YAPTIRIM KARARI

INKSNA KAPSAMINDA ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN ALINAN YAPTIRIM KARARI 26 Mayıs 2017 Cuma 11:11

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen 12.05.2017 tarihli ve 0431 sayılı yazıda, ABD’nin İran Kuzey Kore ve Suriye Yayılmanın Önlenmesi Yasası (INKSNA) kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 10 ülkeden 29 yabancı gerçek ve tüzel kişi hakkında 21 Mart 2017 tarihi itibariyle geçerli olmak üzere Dışişleri Bakanlığı tarafından yaptırım kararı alındığı belirtilmektedir.

Yaptırım kapsamında alınan gerçek ve tüzel kişilerin de listesini içeren söz konusu karar dair 30 Mart 2017 tarihli ABD Resmi Gazetesi’nin ilgili bölümü EK 1’de sunulmaktadır.

INKSNA çok taraflı kontrol ve denetim rejimleri (Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi, Nükleer Tedarikçiler Grubu, Avustralya Grubu) kapsamında yasaklı malzemelerin İran, Suriye ve Kuzey Kore’ye satışına dair yaptırımlar öngörmekte olup, Ek 2’de listesi bulunan söz konusu 29 gerçek ve tüzel kişi hakkındaki yaptırımların 2 yıl boyunca geçerli olacağı; söz konusu yaptırımların ilgili ülke ve hükümetlere uygulanmayacağı bildirilmiştir.

Bahse konu gerçek ve tüzel kişilerden 11’i (9 ÇHC, BAE ve Kuzey Kore) İran’ın balistik füze programına yönelik transferler nedeniyle yaptırım kapsamına alınmıştır. Konuyla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında; İran’ın bölgedeki faaliyetlerinin kışkırtıcı nitelikte olduğuna, bölge güvenliği, istikrarı ve refahına zarar verdiğine, INKSNA kapsamında alınan yeni yaptırım kararının İran’ın terörizme verdiği destek, balistik füze programı, Yemen’de Hutilere verdiği destek dahil söz konusu faaliyetlere ABD’nin karşı koyma taahhüdünün altını çizdiğine, yaptırım kararının kapsamının KOEP (Kapsamlı Ortak Eylem Planı) hükümlerinin dışında olduğuna, ABD’nin İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak akdedilen KOEP kapsamındaki yükümlülüklerini uygulamaya devam ettiğini belirtmiştir.

Buna ek olarak 19 gerçek ve tüzel kişiye (3 ÇHC, 7 RF, 3 Sudan, Myanmar, Mısır, Eritre, İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan) ise İran, Suriye ve Kuzey Kore’ye yapılan transferler kapsamında farklı nitelikteki ihlaller nedeniyle yaptırım uygulama kararının alındığı ifade edilmektedir.

Söz konusu grubun içinde, Myanmar Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müdürlüğü, Eritre Deniz Kuvvetleri ve İran Havacılık Sanayi Örgütü de bulunmaktadır. Yaptırımlar kapsamında, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından aksi belirtilmediği sürece, ABD Hükümeti ve bağlı birimlerin söz konusu 29 gerçek ve tüzel kişiden tedarik işlemi gerçekleştirmeyeceği, söz konusu kişilere yardım sağlanmayacağı ya da herhangi bir programına dahil edilmeyeceği bildirilmektedir. Ayrıca, ABD Mühimmat Listesi’nde yer alan malzemelerin anılan gerçek ve tüzel kişilere satışının yasaklandığı, Silah İhracat Kontrol Yasası kapsamındaki satışların da durdurulduğu, bu çerçevede, yeni ihracat lisans başvurularının reddedileceği, mevcut lisansların askıya alınacağı belirtilmektedir.

İlgili yazıda BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararlarının ülkemiz bakımında hukuki bağlayıcı nitelikte olduğu, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. ABD ve AB’nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığının bulunmamakta olduğu, ancak ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımdan etkilenme olasılığı çerçevesinde alınan yaptırımlar hakkında bilgilendirme yapılmasında yarar görülmektedir.

İlgili üyelerimizin bilgilerine sunarız.

Ek :
1- 30 Mart 2017 tarih ve 2017-06225 sayılı ABD Resmi Gazetesi’nin 15780-15781 nolu
sayfaları (2 sayfa)

2- Ek-1’de sunulan gazetede isimleri yayınlanan 29 gerçek ve tüzel kişinin listesi (1 sayfa)