İHRACAT E-FATURASI DÜZENLEYEN FİRMALAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME

İHRACAT E-FATURASI DÜZENLEYEN FİRMALAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME13 Haziran 2017 Salı 13:45

İHRACAT E-FATURASI DÜZENLEYEN FİRMALARIN GIB PORTAL KULLANICISI OLMASI

HAKKINDA BİLGİLENDİRME

454 Sıra No’lu VUK Genel Tabiliğinde Değişiklik yapılmasına dair yayınlanan 475 Sıra No’lu VUK Genel Tebliğine göre;

“E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, bahsi geçen faturalarını 1/7/2017 tarihinden itibaren e-Fatura olarak düzenleyeceklerdir.”

Söz konusu tebliğ düzenlemesi ile ihracat işlemlerinde e-Fatura kullanım zorunluluğu tüm ihracatçı firmaları değil, yalnızca hali hazırda e-Fatura uygulamasına dâhil olan firmaları kapsamaktadır. E-Fatura uygulamasına dâhil olmayan ihracatçı firmalar, ihracat işlemlerinde matbu fatura kullanmaya devam edeceklerdir.

Bununla birlikte, Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Fatura uygulamasından GİB Portal yöntemi ile yararlanan ve ihracat yapan firmaların, 1/7/2017 tarihinde herhangi bir mağduriyet yaşamaması ve işletmelerine maliyet oluşturabilecek diğer yöntemlerle uygulamadan yararlanmak zorunda kalmamaları adına, GİB Portal uygulamasından da manuel olarak ihracat faturalarını da e-Fatura düzenleyebilmelerini teminen gerekli yazılım çalışmaları tamamlanmıştır. Bu kapsamda Haziran ayı itibariyle GİB Portal yönteminden yararlanan firmalar istemleri halinde 1/7/2017 tarihini beklemeksizin ihracat işlemleri kapsamında e-Fatura düzenleyebileceklerdir.

Bilgilerinize sunarız.