Hizmet Sektöründe Döviz Getirene Teşvik

Hizmet Sektöründe Döviz Getirene Teşvik26 Haziran 2012 Salı 09:14

Ekonomi Bakanlığı döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin artırılması ve hizmet sektörlerinin uluslararası rekabet güçlerinin artırılması sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere destek sağlanacaktır.

Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında 2012/4 sayılı Tebliğ ve bu Tebliğe ilişkin olarak hazırlanacak Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi hükümleri kapsamında; “Türkiye’nin döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin artırılması ve hizmet sektörlerinin uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi için Türkiye’de yerleşik yararlanıcıların gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin giderlerin belirli bir kısmının Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFÎF) karşılanması” hedeflenmektedir.

Bu kapsamda; sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerinde yer alan kuruluşlara “Pazara Giriş”, “Yurt Dışı Tanıtım”, “Yurt Dışı Birim”, “Belgelendirme”, “Ticaret ve Alım Heyeti” ve “Danışmanlık” başlıklarında çeşitli desteklemeler yapılması öngörülmektedir.

Döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin artırılması ile ilgili desteklemelerden; sağlık turizmi şirketleri, sağlık kuruluşları, bilişim şirketleri, film dağıtımcısı veya yapımcısı şirketler, eğitim kurumları ve işbirliği kuruluşları olarak tanımlanan kurum ve kuruluşlar yararlanabilmektedir.

Destekten yararlanabilecek kuruluşların 2012/4 sayılı Tebliğ’de belirlenen tanımlamaları aşağıda verilmiştir.

Şirket: Borçlar Kanunu veya Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş şirketler.

İşbirliği Kuruluşu: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM); Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB); Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK); İhracatçı Birliği; Ticaret ve/veya Sanayi Odası; sektör demek, birlik, konsey veya kuruluşu; işadamı demek, birlik veya kuruluşu ya da teknokent.

Sağlık Turizmi Şirketi: Yurt dışından gelen hastalara rehberlik, danışmanlık ve organizasyon hizmetleri sunan şirket

Sağlık Kuruluşu: Sağlık sektöründe faaliyet gösteren, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış veya Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş, üniversite hastanesi veya bunları işleten şirket.

Bilişim Şirketi: Türkiye’de yerleşik olup yazılım, internet, bilgisayar oyunu veya mikroçip alanında faaliyet gösteren şirket.

Film: Belirli bir kısmı veya tamamı Türkiye’de çekilmiş olan ve ülkemizin tanıtımına olumlu katkı sağlayan sinema, belgesel, animasyon ve televizyon dizisi. (Burada belirtilen film tanımına uygun olarak faaliyette bulunan film dağıtımcısı veya yapımcısı şirketler destekten yararlanabilmektedir.)

Eğitim Kurumu: 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumlan Teşkilatı Kanunu ile düzenlenmiş üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı orta öğretim kurumları ya da adı geçen kurumlan işleten şirket.

25.06.2012 tarih ve 28334 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” kapsamında destek sağlanacak olan program ile aşağıdaki tabloda yer alan başlıklarda destek sağlanacaktır. Tabloda hangi destek programının hangi sektöre sağlanacağı belirtilmiştir.

Destek Başlığı

SAĞLIK TURİZMİ

BİLİŞİM

FİLM