Harfiyat Sahası/GPS Hakkında Duyuru

Harfiyat Sahası/GPS Hakkında Duyuru07 Mayıs 2018 Pazartesi 13:59

T.C. Konya büyükşehir belediye başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’ndan Odamıza iletilen yazıda;

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Kontrolü Yönetmeliğinin 13. Maddesinde, geçici biriktirme ve toplamaya ilişkin esaslar kısmında hafriyat toprağı ile inşaat/yıkıntı atıklarının üretici ve taşıyıcıları tarafından belediyelerin veya mahallin en büyük mülki amirinin gösterdiği ve izin verdiği geri kazanım ve depolama tesisleri dışında denizlere, göllere, akarsulara veya herhangi bir yere dökülmesi ve dolgu yapılması yasaktır. Faaliyetleri sonucu hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının üretimine neden olacak özel veya resmi kişi, kurum ve kuruluşlar; bu atıkların üretilmesinden önce ilgili belediyeye/mahallin en büyük mülki amirine göstereceği geri kazanım/depolama sahasına taşınmasını sağlamakla yükümlüdürler.

Altyapı ve dolgu çalışmalarında, ‘Yönetmelikte, belirtilen esaslara aykırı olarak çevre kirliliğine neden olacak şekilde alıcı ortama verdiği tespit edilen üretici, taşıyıcı ve depolayanlar hakkında 46 ncı maddede belirtilen cezai işlemle uygulanır’ denilmektedir.

Şehrimizde kaçak dökümü engellemek amacıyla UKOME’nin 11/06/2014 tarih ve 2014/5/04’nolu kararı ile Araç Takip Sistemi’nin kurulması, ilimiz sınırları içerisinde hafriyat toprağı taşıyan araçlara “Taşıma İzin Belgesi” düzenlenmesi aşamasında Büyükşehir Belediyemize başvuran gerçek ve tüzel kişilere ait araçlara GPS(uydu bazlı navigasyon sistemi) cihazının takılmasının zorunlu hale getirilmiştir.

İhale ve altyapı çalışmalarında çıkacak hafriyat toprağı, inşaat/yıkıntı atıklarını taşımada belediyemiz tarafından yetkilendirilen Hafriyat Taşıma İzin Belgesi/GPS olan firma/şahısların çalıştırılması ve hafriyat depolama sahası olarak; Selçuklu İlçesi Selahaddini Eyyubi Mahallesi Başhüyük Sokak No:5 adresli rekraasyon alanı ve Karatay İlçesi Tatlıcak Mahallesi Okyar Caddesi No:24 adresli hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıkları depolama sahası olarak gösterilmesi” belirtilmektedir.

Bu konuda izin belgesine sahip taşımacıların ve atık depolama yerlerinin detaylı bilgilerine Alo Moloz (0332) 221 16 66 hattından veya http://www.konya.bel.tr/sayfaayrinti.php?sayfaid=596 linkinden ulaşılabilir.

Üyelerimize önemle duyurulur.