Gözetim ve Denetim İşleri (Genel)

Gözetim ve Denetim İşleri (Genel)31 Ekim 2014 Cuma 13:44

Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünün 25.09.2014 tarih ve 30572 sayılı yazılarıyla asansörlere yönelik gerçekleştirilen denetimler esnasında, revizyon konusunda tereddüte düşülen hususlara ilişkin bilgilendirme.

T.C. Konya Valiliği  Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nün odamıza  göndermiş olduğu yazıda;

Bakanlığımız Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünün 25.09.2014 tarih ve 30572 sayılı yazılarıyla asansörlere yönelik gerçekleştirilen denetimler esnasında, revizyon konusunda tereddüte düşülen hususlara ilişkin Bakanlığımız görüşü maddeler halinde aşağıya sıralanmıştır.

1. Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinin yedinci maddesinde asansörlere yönelik yapılan hangi işlemlerin revizyon olarak tanımlanması gerektiği belirtilmiş bulunmaktadır. Bu doğrultuda, makine, asansör kabini, asansör kapısı, kontrol paneli, kılavuz ray gibi ana bileşenlerin, bir önceki akşamlarla aynı özelliklere sahip olsa dahi değiştirilmesi, asansörün yerinin değiştirilmesi, hız, taşıyacağı yük gibi karakteristiğinde meydana gelecek değişiklikler revizyon olarak nitelendirilmektedir.

2. Revizyon sayılabilecek tek bir değişiklik dahi, revizyon faaliyetini gerçekleştiren asansör firmasını monte eden statüsüne sokacaktır.

3. Asansörün  revizyonunu  gerçekleştiren  asansör  firması   asansör  monte   eden statüsüne geçtiği için, teknik dosyanın hazırlanması, AT Uygunluk Beyanının düzenlenmesi, asansörün tescili yapılmamışsa asansörün tescil ettirilmesi gibi tüm prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir.

4.  Revizyon faaliyeti sonrasında, söz konusu asansörlere yönelik işlemler Asansör Yönetmeliği    (95/16/AT)    kapsamında monte    edilmiş    asansörlerle    aynı    doğrultuda gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda, revizyon işleminin gerçekleştirildiği tarihte hangi Standard geçerli ise, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti esnasında anılan standard gereklilikleri aranması gerekmektedir.  Bu  doğrultuda,  01/01/2012  tarihi  sonrası  yapılan montaj  ve revizyonlara ilişkin TS EN 81-1/A3 gereklilikleri aranacaktır.

5. Asansöre ait revizyon statüsünde yapılacak işlemlerin birden fazla montaj firması tarafından gerçekleştirilmesi durumunda, en son revizyon faaliyetini gerçekleştiren asansör firması monte eden olarak kabul edilecektir.

Saygılarımızla, İlgili üyelerimizin bilgilerine sunarız.