Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların İstihdamı Hakkında

Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların İstihdamı Hakkında25 Mayıs 2016 Çarşamba 09:09

Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik 15.01.2016 tarih ve 29594 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Konya Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğünün 17/05/2016 tarih ve 7733 sayılı yazısında;
Suriyeli misafirlerin istihdamı ile ilgili olarak;

Yönetmelik hükümlerine göre Mevsimlik Tarım ve Hayvancılık işlerinde çalışacakların;

• Yabancının (Suriyeli Misafirlerin) geçici koruma kapsamında olduğunu belirtilen geçici koruma kimlik belgesinin/yabancı tanıtma belgesinin ve yabancı kimlik numarasının olması,
  • Çalışma izni muafiyeti başvurusunun yapıldığı tarih itibariyle en az 6 aylık geçici koruma süresinin doldurulmuş olması,
  • Geçici koruma kaydına göre yabancıya kalma hakkı sağlanan ilde (Konya) ve sadece mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışmak üzere Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılması.
  • Yönetmelik hükümlerine göre Sanayi ve Diğer Sektörlerde çalışacakların;
  • Geçici koruma sağlanan yabancılar (Suriyeli Misafirler), geçici koruma kayıt tarihinden 6 ay sonra çalışma izni almak için Bakanlığa (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) başvuruda bulunabilir.
  • Çalışma izni başvuruları, geçici koruma sağlanan yabancıları çalıştıracak işveren tarafından www.calismaizni.gov.tr veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapılır.
  • Başvurusu olumlu değerlendirilen yabancılara Bakanlık (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) tarafından çalışma izni verilir ve bu durum İçişleri Bakanlığı ile işverene bildirilir.
  • ÜCRET VE SOSYAL HAKLAR
  • Geçici koruma sağlanan yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemez. Geçici koruma sağlanan yabancıların ve işverenlerin çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülükleri saklıdır.
  • BAĞIMSIZ ÇALIŞMA BAŞVURUSU
  • Bağımsız çalışma iznine başvurma hakkı olan geçici koruma sağlanan yabancılar kendi adına (e-devlet üzerinden) başvuru yapar.
  • İSTİHDAM KOTASI
  • Çalışma iznine başvurulan işyerinde çalışan geçici koruma sağlanan yabancı sayısı, işyerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde onunu geçemez.
  • Toplam çalışan sayısı ondan az olan işyerlerinde, en fazla bir geçici koruma sağlanan yabancının çalışmasına izin verilebilir.
  • İşveren tarafından; işyerinin kayıtlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden, çalışma izni başvurusu tarihinden önceki dört haftalık süre içerisinde yabancının çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığının belgelendirildiği başvurularda istihdam kotası uygulanmayabilir.

Üyelerimizin bilgilerine sunulur.

Saygılarımızla.