BASIN ODASI

Eylül Ayı İhracat Rakamları Açıklandı

Eylül Ayı İhracat Rakamları Açıklandı01 Ekim 2015 Perşembe 14:11

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, TİM’in açıkladığı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Eylül ayı ihracat rakamları açıklandı. 98.5 milyon dolar ihracat yapan Konya geçen senenin aynı ayına göre yüzde 30 oranında kayıp yaşadı. İlk dokuz ayda ise ihracat eylül sonu itibarıyla geçen seneye göre yüzde 11.9 düşüşle 1.014 milyar dolar oldu. Türkiye genelinin ihracatında ise Eylül ayında yüzde 19.8 ilk dokuz ayda da yüzde 10 düşüş yaşandı.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, terör olayları, sınırda yaşanan problemler ve paritedeki gerilemenin ihracat kaybını artırdığını söyledi. Euro/Dolar paritesindeki gerilemenin ihracatı ilk 9 ayda toplam 9,7 milyar dolar azalttığını belirten Başkan Öztürk, şimdiden 2016 için alternatif çözümler üretmeye yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade etti.

Konya Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, TİM’in açıkladığı Eylül ayı ihracatını değerlendirdi.

ozturk-1.jpg

“Türkiye’nin Eylülde ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 düşüşle 10 milyar 613 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın 9 aylık döneminde ise ihracat yüzde 10 düşüşle 106 milyar 287 milyon dolar oldu.

Konya ise Eylül ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %30’luk bir düşüşle 98,5 milyon dolar ihracat yapmıştır. İlk dokuz ayda ise ihracat eylül sonu itibarıyla geçen seneye göre %11,9 bir düşüş gerçekleşmiş ve 1.014 milyar dolar olmuştur.

Terör olayları, sınırda yaşanan problemler ve Euro/Dolar paritesindeki gerileme ihracatımızdaki azalmaya büyük etki etmiştir. Eylül ayında ihracat kaybı artsa da rakamlar karamsarlık getirmemelidir. Konya, geçtiğimiz yıla göre ihracatını en iyi koruyan 3. ildir. İhracatta en az düşüş 5,4’le Gaziantep’te, sırasıyla da 10,1 ile Kocaeli’de ve 11,9 ile de Konya’da gerçekleşmiştir. Bu yılın geneline baktığımızda Konya bütün olumsuz gelişmelere rağmen ihracat ortalamasını aylık 100 milyon dolarda tutabilmeyi başarmıştır.

Türkiye'nin ihracatını miktar bazında artırmasına rağmen Euro/dolar paritesi nedeniyle değer bazında gerileme yaşanmıştır. Bu durum ihracatçı için sıkıntı yaşatmaya devam etmektedir. Ortalama Euro/Dolar paritesi ilk 9 ayda geçen seneye göre yüzde 17,7 geriledi. Bu gerilemenin ihracatımıza faturası ise ilk 9 ayda toplam 9,7 milyar dolar oldu. İhracatın miktar bazlı artışına paralel olarak son çeyrekten itibaren toparlanacağına inanıyoruz. Ayrıca şimdiden 2016 için alternatif çözümler üretilmesi için çalışmalar hızlandırılmalıdır. Mevcut pazarlar gözden geçirilmeli, yeni pazarlar iyi değerlendirilmeli topyekûn bir ekonomik kalkınma stratejisi belirlenmelidir. Dünyadaki ve bölgedeki gelişmeler en az 5 yıllık süreç içerisinde normale dönecek gibi değildir; bu yüzden de yapmamız gereken en olumsuz şartta bile bahane üretmeden daha iyi nasıl yapabileceğimiz konusunda çözüm aramalıyız.”