Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) İstanbul- Tahran-İslamabad Yük Treni hk.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) İstanbul- Tahran-İslamabad Yük Treni hk.22 Mart 2021 Pazartesi 13:48

.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) ilgili toplantısı neticesinde, İstanbul-Tahran-İslamabad (ITI) Yük Treni’nin hizmete sokulması konusunda, ülkemiz, İran ve Pakistan Demiryolları arasında mutabakata varıldığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, rekabetçi ve cazip bir taşıma tarifesi oluşturularak, taşıma organizasyonunun sağlanması adına,her ülke tarafından ekte bilgileri verilen ulusal forwarder şirketlerin tespit edildiği bildirilmektedir. Trenin, Türkiye-İran-Pakistan parkurunda işletileceği ve trenle, konteyner ve konvansiyonel yükler taşınabileceği belirtilmektedir. Yüklerin, hat farklılığından dolayı İran’ın Zahedan kentinde aktarmaya tabi tutulacağı ifade edilmektedir.

ITI Yük Treni’ne, Türkiye ve Pakistan’da farklı noktalardan yük verilmesinin mümkün olacağı, Türkiye (Köseköy) (1850 km) – İran (2603 km) – Pakistan (İslamabad) (1990 km) arasında toplam taşıma süresinin 14 gün olarak hesaplandığı kaydedilmektedir.