BLOG >> KTO RAPORLARI >> NAZLI ÜSTÜN

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON GELİŞMELER

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON GELİŞMELER02 Mart 2017 Perşembe 10:43

Türk Lirası ABD doları karşısında uzun bir süredir değer kaybediyor. TL’nin dolara karşı 2015 yılında yüzde 25,8, 2016 yılında da yüzde 21 dolayında değer kaybettiğini görüyoruz. 2017 başından bugüne kadar ise TL dolar karşısında çok daha hızlı bir şekilde değer kaybetti.
Bu değer kaybının nedenleri üzerinde çok fazla tartışma var. Bu değer kaybında hem dış faktörlerin hem de iç faktörlerin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak öncelikle eldeki veriler ışığında bir analiz yapmak gerekiyor. Veriler iki başlık altında ele alınabilir:
 Benzer ekonomilerdeki veriler
 Dolar endeksi ve Dolar / TL kuru
BENZER EKONOMİLERDEKİ VERİLER
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu kırılgan beşlinin para birimlerindeki değişmelere bakıldığında, 2014 – 2015 arasında parası dolara karşı en fazla değer kaybeden iki ekonomi Brezilya ve Güney Afrika olmuş. Onları Türkiye izliyor. [Devamı]