Dış Ticarette Yeni Dönem - BPO

Dış Ticarette Yeni Dönem - BPO21 Mart 2014 Cuma 14:19

BPO (Banka Ödeme Yükümlülüğü) Nedir?

Küreselleşme tabirinin artık geride kaldığı, “Yeni Ekonomi” ve “Pazar” ifadelerinin içeriklerinin sürekli değiştiği 21. yüzyılda “İhracat”, Türkiye ekonomisi için hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir. 2023 hedefleri doğrultusunda gerek ulusal gerekse yerel bazlı ihracat artırıcı teşvikler ve diğer faaliyetler gündemde yer almaya devam etmektedir.

İhracat yapan firmaların desteklenmesi, önlerindeki iç ve dış engellerin kaldırılması, KKDF değerlerinin düşürülmesi, nitelikli personel eksikliklerinin giderilmesi, gümrük kolaylığı sağlanması vb. maddeler, Türkiye ekonomisini canlandıracak, söz sahibi ülkeler arasında yer almamızı sağlayacak maddelerdendir.

BPO (Bank Payment Obligation) veya dilimize çevrilebilecek haliyle "Banka Ödeme Yükümlülüğü de ihracatçıların dışarıya açılımını kolaylaştıracak çok önemli bir düzenlemedir.

BPO, firmalar açısından sıkıntı yaşanan ödeme şekilleri noktasında ihracatçıların elini güçlendirecek bir yöntemdir. İhracatçıların yeniliklerden haberdar olması, yeninin peşinden koşması önemlidir. Dolayısıyla BPO, ihracatçılar açısından ödeme yöntemlerinde yeni bir seçenek olarak kendini göstermektedir.

BPO, mevcut ticari finansman çözümlerini tamamlayan, riski azaltan yeni bir araç, finansman için teminattır. Esas olarak mal mukabili ve akreditif arasındaki açığı kapatmaktadır. Başka bir deyişle BPO; açık hesap yöntemine banka güvencesi sağlamaktadır.

BPO-Banka Ödeme Yükümlülüğü ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.