Dış Ticaret Müdürlüğü-Duyurular

Dış Ticaret Müdürlüğü-Duyurular25 Mayıs 2017 Perşembe 09:34

Çeşitli kurum ve kuruluşlardan Odamıza ulaşan duyurular aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

HAVALİMANLARINDA SERBEST ZAMAN UYGULAMASINI DÜZENLEYEN 2017/10 SAYILI GENELGE

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan gelen yazıda; havalimanlarında ardiye ücretlerini (serbest zaman uygulamasını) düzenleyen 2017/10 sayılı Genelge’nin 05.05.2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği belirtilmiştir.

Buna göre; havalimanlarında geçici depolama yeri/antrepolara alınan eşya ile ilgili olarak, eşyanın geçici depolama yeri/antrepoya alındığı saatten itibaren;

- İlk 12 saatlik süre içerisinde, ayrıştırma işlemi yapılarak gümrük işlemlerinin tamamlanması halinde, hangi ad altında olursa olsun hiçbir ücret talep edilemeyeceği,

- İlk 12 saatlik süreyi takip eden 12 saatlik süre içerisinde, ithalat işlemlerinin tamamlanarak eşyanın alıcısına teslim edilmesi halinde, en fazla 200- TL ardiye ücreti alınacağı ve bu ücretin dışında yükleme, boşaltma, ordino, terminal, elleçleme, hamaliye, forklift, tartım, devir, muayene, yer hizmeti, aktarma vb. isim altında hiçbir ücret talep edilemeyeceği,

bu hükümlerine uyulmaması halinde, her bir işlem bazında Gümrük Kanununun 241. Maddesinin birinci fıkrası hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

Ek: 2017/10 Sayılı Genelge

BOZULABİLİR GIDA MADDELERİNİN ULUSLARARASI TAŞINMASINA İLİŞKİN ULUSAL ATP UYGUNLUK BELGESİ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünden alınan yazıda; ülkemizce taraf olunan Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Bu Taşımacılık Faaliyetinde Kullanılacak Özel Ekipmana İlişkin Anlaşma’sında (ATP) yer alan Ulusal ATP Uygunluk Belgesi’nin verilme koşullarını düzenleyen08.05.2017 tarihli ve 33687606-365(365)e.38880 sayılı Bakanlık Genelgesinin yayınlandığı bildirilmiştir. Söz konusu genelgeye adı geçen genel müdürlüğün www.ubak.gov.tr adresinde Mevzuat/Genelgeler başlığından ulaşılabilir.

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ DEĞİŞİKLİĞİ

Bilindiği üzere tehlikeli malların, ülkemizin 30/11/2005 tarih ve 5434 Sayılı Kanun ile taraf olduğu “Tehlikeli Malların Karayoluyla Uluslararası Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR) çerçevesinde yürürlüğe giren ve 24/10/2013 tarih ve 28801 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak taşınması gerekmektedir.

Söz konusu Yönetmeliğin Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı başlıklı 33. Maddesinin 1. Fıkrası kapsamında Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlarının nitelikleri, yetki ve sorumluluklarına dair usul ve esasları düzenleyen “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ” 22/05/2014 tarih ve 29007 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu defa Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıgı’ndan alınan bir yazıda ilgili kurum ve kuruluşlar ile sektörden gelen talepler dikkate alınarak Tebliğ’de bir kısım değişiklikler yapıldığı ve 19/04/2017 tarih ve 30043 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirilmektedir.

Söz konusu “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ilgili genel müdürlüğün www.tmkt.go.tr internet sitesinde Mevzuat/Tebliğler başlığı altında yer almaktadır.