DIŞ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ-DUYURULAR

DIŞ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ-DUYURULAR19 Ekim 2016 Çarşamba 12:04

Sayın üyemiz; çeşitli kurum ve kuruluşlardan Odamıza ulaşan duyurular aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

MOLDOVA STA

Ülkemiz ile Moldova arasında 11 Eylül 2014  tarihinde imzalanan serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) onaylanmasına dair Bakanlar Kurulu Kararı’nın 10.09.2016 tarihli mükerrer sayısında yayımlandığı ve söz konusu STA’nın 1 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe girmesi amacıyla nota teatisi işlemlerinin başlatıldığı belirtilerek, Ekonomi Bakanlığı tarafından, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın görev alanına giren hazırlıkların tamamlanmasının talep edildiği ifade edilmiştir.

Sözkonusu STA’nın yürürlüğe girmesinin, Ekonomi Bakanlığı tarafından İthalat Rejimi Kararında gerekli değişikliğin yapılmasının ve sözkonusu STA’ya ilişkin Yönetmenliğin uygulamaya konulmasının ardından, bu kapsamda tercihli rejime konu olacak eşyanın menşei, Anlaşmanın Ek I'inde yer alan "Menşe Ürünler Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemlerine ilişkin  Protokol"ün 16. Maddesi uyarınca EUR.1 Dolaşım Belgesi’nin ibrazı suretiyle ispatlanacağı belirtilmiştir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca  04.09.2016 tarihli ve 27692 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 77 seri No.lu Gümrük Genel Tebliğnin ilgili madde hükmü gereğince, TOBB'un menşe ispat belgelerinin   basımı ve dağıtımı, Odamızın da menşe ispat belgelerinin düzenlenmesi ve onaylanması konusunda yetkilendirmiş olması itibariyle 1 Kasım 2016  tarihi itibariyle sözkonusu STA kapsamında mükellefler tarafından talepte bulunulması halinde, ilgili mevzuatta öngörülen  tüm koşulların karşılanması kaydıyla, EUR.1 Dolaşım Belgesi’nin düzenlenebileceği hususuna dikkat çekilmiştir.