31 Aralýk 2014  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 29222

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

ULUSLARARASI GÖZETÝM ÞÝRKETÝ STATÜSÜNE ÝLÝÞKÝN TEBLÝÐ

(ÜRÜN GÜVENLÝÐÝ VE DENETÝMÝ: 2015/24)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, dýþ ticarete konu mallarla ilgili olarak 4 üncü maddede tanýmlanan þekilde gözetim faaliyetinde bulunacak þirket ve kuruluþlara uluslararasý gözetim þirketi statüsü verilmesi, bu þirketlerin tâbi olacaðý þartlarýn ve yükümlülüklerinin belirlenmesi, faaliyetlerinin izlenmesi ve denetlenmesine iliþkin hususlarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið kapsamýna, yalnýzca ithalat ve ihracata konu mallar üzerinde gerçekleþtirilen ve 4 üncü maddede tanýmlanan gözetim faaliyetleri girer.

(2) Bakanlýkça uluslararasý gözetim þirketi statüsü verilen þirket ve kuruluþlarýn, diðer kamu kuruluþlarý tarafýndan ilgili mevzuata göre yetkilendirilmeleri veya görevlendirilmeleri ya da diðer ülke makamlarýnca sevk öncesi inceleme yapmak üzere yetkilendirilmeleri durumunda, yetkilendirildikleri veya görevlendirildikleri alanlardaki faaliyetleri bu Teblið kapsamý dýþýndadýr.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 28/1/2013 tarihli ve 2013/4284 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Tebliðde geçen;

a) A tipi uluslararasý gözetim þirketleri: 16/12/2011 tarihli ve 2011/2621 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Uygunluk Deðerlendirme Kuruluþlarý ve Onaylanmýþ Kuruluþlar Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin yedinci fýkrasý çerçevesinde akreditasyon sertifikasýna sahip uluslararasý gözetim þirketlerini,

b) B tipi uluslararasý gözetim þirketleri: Uygunluk Deðerlendirme Kuruluþlarý ve Onaylanmýþ Kuruluþlar Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin yedinci fýkrasý çerçevesinde akreditasyon sertifikasýna sahip olmayan uluslararasý gözetim þirketlerini,

c) Bakanlýk: Ekonomi Bakanlýðýný,

ç) Bölge Müdürlüðü: Bakanlýðýn Bölge Müdürlüklerini,

d) Genel Müdürlük: Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðünü,

e) Gözetim faaliyeti: Dýþ ticarete konu mallarýn kalitesinin ve miktarýnýn kontrolü; depolama, yükleme, boþaltma ve nakil esnasýndaki durumunun tespiti ile döviz kuru ve mali þartlar da dâhil olmak üzere fiyatýnýn ve gümrük sýnýflandýrmasýnýn doðruluðunun saptanmasý konusundaki uluslararasý gözetim faaliyetlerini,

f) Gözetim raporu: Gözetim faaliyeti sonucunda uluslararasý gözetim þirketi tarafýndan düzenlenerek uzman personel veya þirketi temsil ve ilzama yetkili kiþi tarafýndan imzalanan belgeyi,

g) Uluslararasý gözetim þirketi belgesi: Baþvuru üzerine, 6 ncý madde çerçevesinde yapýlan deðerlendirme sonucunda Genel Müdürlükçe uygun görülen þirket ve kuruluþlara verilen, uluslararasý gözetim þirketi statüsüne sahip olunduðunu gösteren ek-1 ve ek-2de yer alan belgeleri,

ð) Uzman personel: Gözetim faaliyetinin gerektirdiði uzmanlýða sahip, (ý) bendinde tanýmlanan yetkilendirme listesinde belirtilen þekilde yetkilendirilmiþ, gözetim faaliyetini yürüten ve ad, soyad ve unvaný gözetim raporunda belirtilen personeli,

h) Ürün Denetmeni: Bölge Müdürlüklerine baðlý Ürün Denetmen ve Denetmen Yardýmcýlarýný,

ý) Yetkilendirme listesi: Bakanlýðýn internet sayfasýnda ilan edilen Uluslararasý Gözetim Þirketlerinin Türk Gümrük Tarife Cetveli Fasýllarý Ýtibariyle Yetkilendirilmelerinde Esas Alýnacak Uzmanlýklar Listesini

ifade eder.

Baþvuru

MADDE 5 (1) Kamu kuruluþlarý, þirketler veya asgari 100.000 TL teminatlý mesleki sorumluluk sigortasý bulunan iktisadi iþletmeler uluslararasý gözetim þirketi statüsü almak için baþvuruda bulunabilirler.

(2) Baþvurular, þirket veya kuruluþun merkezinin yerleþik olduðu ilin baðlý olduðu Bölge Müdürlüðüne yapýlýr.

(3) A tipi uluslararasý gözetim þirketi baþvurularýnda, ek-3te yer alan uluslararasý gözetim þirketi baþvuru formu ile akreditasyon sertifikasýnýn aslý veya noter onaylý örneði aranýr.

(4) B tipi uluslararasý gözetim þirketi baþvurularýnda, ek-3te yer alan uluslararasý gözetim þirketi baþvuru formu ile aþaðýda belirtilen belgelerin asýllarý veya noter onaylý örnekleri aranýr.

a) Gözetim faaliyetini yürütecek uzman personelin istihdam edildiðini kanýtlayan hizmet sözleþmesi veya iþe giriþ bildirgesi,

b) Gözetim faaliyetini yürütecek uzman personelin, yetkilendirme listesinde belirtilen þekilde Türk Gümrük Tarife Cetveli fasýllarý itibarýyla yetkili olduklarý alanlarý da gösteren listesi ve eðitim durumlarýný gösteren belge,

c) Gözetim faaliyetini yapacak uzman personele ait imza beyannamesi,

ç) Þirketin kuruluþunun tescil ve ilanýna iliþkin Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi veya iktisadi iþletmenin tüzel kiþiliðini gösteren belge,

d) Þirketi veya iktisadi iþletmeyi temsil ve ilzama yetkili kiþilere ait yetki belgesi ve imza sirküleri,

e) Ýktisadi iþletmeler için mesleki sorumluluk sigorta poliçesi.

(5) Kamu kuruluþlarýnýn ibraz ettiði belge örneklerinde noter onayý aranmaz.

(6) Radyasyon kontrolü ve ölçümüne yönelik gözetim faaliyetinde bulunacaklar, A tipi baþvuruda bulunmak zorundadýr.

(7) B tipi uluslararasý gözetim þirketi baþvurularý, her yýl Ocak ve Haziran ayý içerisinde yapýlýr. Diðer zamanlarda yapýlan B tipi baþvurular, bir sonraki baþvuru döneminde deðerlendirilir. A tipi uluslararasý gözetim þirketi baþvurularý, baþvuru dönemine baðlý kalýnmaksýzýn her zaman yapýlabilir.

(8) 7 nci madde çerçevesinde, uluslararasý gözetim þirketi belgesinin yenilenmesi talebi uygun görülmeyen þirket ve kuruluþlar, bu konudaki yazýlý bildirimin yapýldýðý tarihten itibaren; verilen son uluslararasý gözetim þirketi belgesinin geçerlilik süresi içinde uluslararasý gözetim þirketi statüsü geri alýnan þirket ve kuruluþlar, geri alma tarihinden itibaren bir yýl boyunca uluslararasý gözetim þirketi baþvurusunda bulunamaz.

Baþvurunun deðerlendirilmesi ve statü verilmesi

MADDE 6 (1) Bölge Müdürlüðünce yapýlacak inceleme neticesinde 5 inci maddeye uygun bulunan baþvurular, genel görüþlerle birlikte Genel Müdürlüðe iletilir. Baþvuru, daha önce uluslararasý gözetim þirketi statüsü geri alýnan bir þirket veya kuruluþa ait ise geri almanýn gerekçesi ve Bölge Müdürlüðü’nün baþvuru hakkýndaki genel deðerlendirmeleri göz önünde bulundurularak Genel Müdürlükçe yapýlan nihai deðerlendirme neticesinde, uygun görülenlere uluslararasý gözetim þirketi belgesi verilir.

(2) Baþvuru sahibi, uluslararasý gözetim þirketi belgesinin kendisine tebliðiyle uluslararasý gözetim þirketi statüsü elde eder.

(3) Uluslararasý gözetim þirketi statüsü verilen þirket ve kuruluþlarýn listesi ile Türk Gümrük Tarife Cetveli fasýllarý itibarýyla yetkili olduklarý alanlar, Bakanlýðýn internet sayfasýnda duyurulur.

Uluslararasý gözetim þirketi belgesinin geçerliliði ve yenilenmesi

MADDE 7 (1) A tipi uluslararasý gözetim þirketi belgesi, akreditasyon sertifikasýnýn süresi dolana kadar geçerlidir. Akreditasyon sertifikasýnýn yenilenmesi halinde, yenilemeyi takip eden bir ay içinde A tipi uluslararasý gözetim þirketi belgesinin de yenilenmesi baþvurusunda bulunulabilir.

(2) B tipi uluslararasý gözetim þirketi belgesi, verildiði tarihten itibaren üç yýl süreyle geçerli olup bu sürenin bitiminden önceki en erken üç ay, en geç bir ay önce Bölge Müdürlüðüne yenileme baþvurusunda bulunulabilir.

(3) Yenileme baþvurularý, þirket veya kuruluþun merkezinin yerleþik olduðu ilin baðlý olduðu Bölge Müdürlüðüne yapýlýr.

(4) Yenileme baþvurularýnda, 5 inci maddede sayýlan belgelerde meydana gelen deðiþiklikler bildirilir.

(5) Yenileme talepleri, uluslararasý gözetim þirketine verilen son uluslararasý gözetim þirketi belgesinin geçerlilik süresi içerisindeki faaliyetleri ve uygulanan müeyyideler göz önünde bulundurularak Genel Müdürlükçe karara baðlanýr.

(6) Yenileme talebi uygun görülenlere yeni uluslararasý gözetim þirketi belgesi verilir.

(7) Ýlgili mevzuata veya 13 üncü maddenin birinci ve ikinci fýkrasýndaki yükümlülüklere aykýrý davranan uluslararasý gözetim þirketleri ile verilen son uluslararasý gözetim þirketi belgesinin geçerlilik süresi içinde altý ay süreyle faaliyetten men müeyyidesi veya uluslararasý gözetim þirketi statüsünün geri alýnmasý müeyyidesi uygulanan ya da uygulanmasýný gerektirecek faaliyetleri tespit edilenlerin uluslararasý gözetim þirketi belgeleri yenilenmez.

(8) Üç yýl boyunca uluslararasý gözetim þirketi faaliyetinde bulunmayan B tipi uluslararasý gözetim þirketlerinin uluslararasý gözetim þirketi belgesi yenilenmez.

Faaliyet alaný ve sorumluluk

MADDE 8 (1) A tipi uluslararasý gözetim þirketlerinin faaliyet alaný, akreditasyonun kapsamý ile sýnýrlýdýr. Bu þirketler, akreditasyon kapsamý dýþýnda kalan gözetim faaliyetlerini yürütebilmek için ayrýca talepte bulunabilirler. Talebin uygun görülmesi halinde, akreditasyon kapsamýna girmeyen gözetim faaliyetleri açýsýndan, B tipi uluslararasý gözetim þirketlerinin tâbi olduðu þartlara tâbi olurlar.

(2) Uluslararasý gözetim þirketleri, Türk Gümrük Tarife Cetveli fasýllarý itibarýyla yetkilendirildikleri alan dýþýnda gözetim faaliyetinde bulunamazlar ve düzenledikleri tüm rapor ve belgelerden sorumludurlar.

(3) B tipi uluslararasý gözetim þirketleri tarafýndan gerçekleþtirilen gözetim faaliyetlerinin, yetkilendirme listesinde belirtilen uzmanlýklardan birine sahip olan uzman personel tarafýndan yürütülmesi esastýr. Ancak, gözetim faaliyetini yürütecek B tipi uluslararasý gözetim þirketi personelinin, yetkilendirme listesinde belirtilen uzmanlýða sahip olmamakla birlikte, yürütülecek gözetim faaliyetinin gerektirdiði uzmanlýk bilgisi ve deneyime sahip olduðunun þirketi temsile ve ilzama yetkili kiþi tarafýndan onaylanmasý halinde, gözetim faaliyeti bu personel tarafýndan yürütülebilir. Aksi durumun ispatý halinde 15 inci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a) bendi uygulanýr.

(4) Uluslararasý gözetim þirketleri, personelinin gözetim faaliyetinin gerektirdiði bilgi, deneyim ve eðitime sahip olmasýndan sorumludur.

Belge düzenleme

MADDE 9 (1) Uluslararasý gözetim þirketleri, bu Teblið kapsamýnda düzenleyecekleri tüm belgeleri müteselsil sýra numarasý ve tarih vermek suretiyle kayda alýr.

(2) Gözetim raporlarý, gözetim faaliyetlerinin nasýl yapýlacaðýna iliþkin müþteri talimatlarýna ve prosedürlere uygun olarak, ihtiyaç duyulabilecek tüm bilgileri içerecek þekilde eksiksiz, ayrýntýlý ve gerçeðe uygun þekilde düzenlenir.

(3) Gözetim raporlarýnýn aslýnda ve firma dosyasýndaki nüshasýnda, gözetim faaliyetini yürüten uzman personelin ad, soyad ve unvaný belirtilir.

(4) Gözetim raporlarýnýn aslý ve firma dosyasýndaki nüshasýnda, gözetim faaliyetini yürüten uzman personelin veya þirketi temsil ve ilzama yetkili bir kiþinin ýslak imzasýnýn bulunmasý ve belgelerin imzalý nüshalarýnýn beþ yýl süreyle saklanmasý zorunludur.

Laboratuvar analizi

MADDE 10 (1) Uluslararasý gözetim þirketlerinin, faaliyetleriyle ilgili olarak laboratuvar analizine ihtiyaç duymalarý durumunda, müþterilerinin aksi yönde yazýlý bir talimatý olmadýðý sürece, söz konusu analizi, Uygunluk Deðerlendirme Kuruluþlarý ve Onaylanmýþ Kuruluþlar Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin yedinci fýkrasý çerçevesinde bir akreditasyon belgesine sahip olmasý koþuluyla kendi laboratuvarlarýnda veya ayný koþullardaki özel laboratuvarlarda veya kamu kuruluþlarý tarafýndan yetkilendirilmiþ laboratuvarlarda yaptýrmalarý zorunludur.

(2) Laboratuvar analizlerinin kendi laboratuvarlarý dýþýndaki laboratuvarlarda yapýlmasý, uluslararasý gözetim þirketlerinin laboratuvar analizleri ile ilgili sorumluluðunu ortadan kaldýrmaz. Müþterinin aksi yönde yazýlý bir talimatý varsa, bu talimatýn beþ yýl süreyle saklanmasý zorunludur.

Taþeron

MADDE 11 (1) A ve B tipi uluslararasý gözetim þirketleri, ihtiyaç duymalarý halinde, yetkilendirildikleri alanlarda diðer bir uluslararasý gözetim þirketini veya gözetim faaliyetinin gerektirdiði uzmanlýða sahip kiþileri taþeron olarak kullanabilirler. Taþeron olarak görevlendirilecek þirket ve kiþilerde, uluslararasý gözetim þirketleri bünyesinde istihdam edilen uzman personelin nitelikleri aranýr.

(2) Taþeron olarak kullanýlan uluslararasý gözetim þirketleri ile kiþilerin Türk Gümrük Tarife Cetveli fasýllarý itibarýyla yetkili olduklarý alanlarý gösteren belgelerin 5 yýl süreyle saklanmasý zorunludur.

(3) Gözetim faaliyetinde taþeron kullanýlmasý, þirketlerin bu alandaki sorumluluðunu ortadan kaldýrmaz. Taþeronlar tarafýndan düzenlenen rapor ve belgelerden uluslararasý gözetim þirketleri sorumludur.

Radyasyon ölçümü

MADDE 12 (1) B tipi uluslararasý gözetim þirketleri, radyasyon ölçümü yapamaz.

(2) A tipi uluslararasý gözetim þirketlerinin radyasyon ölçümü de yapabilmeleri için, sahip olduklarý donaným, eðitim, tehlike durum planý ve diðer ekipmanýn radyasyon güvenliði açýsýndan uygun olduðunun Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafýndan belge ile tespit edilmiþ olmasý gerekir.

Yükümlülükler

MADDE 13 (1) Uluslararasý gözetim þirketlerinin ve bunlarýn personelinin, Uygunluk Deðerlendirme Kuruluþlarý ve Onaylanmýþ Kuruluþlara Dair Yönetmelik, Dünya Ticaret Örgütü Sevk Öncesi Ýnceleme Anlaþmasý ve ilgili teknik düzenlemeler ile 3/1/2011 tarihli ve 6102 sayýlý Türk Ticaret Kanununda yer alan usul ve esaslara uygun olarak dürüstlük, baðýmsýzlýk, tarafsýzlýk, þeffaflýk, ayrýmcýlýk yapmama ve ticari sýrlarý koruma koþullarýný saðlayacak ve müþterilerini gereksiz külfete sokmayacak þekilde faaliyette bulunmalarý gerekir.

(2) Uluslararasý gözetim þirketleri, kendileri tarafýndan gerçekleþtirilen ithalat ve ihracat için gözetim faaliyetinde bulunamazlar.

(3) A tipi uluslararasý gözetim þirketlerinin, akreditasyon belgelerinde meydana gelen deðiþiklikleri en geç bir ay içinde, þirket veya kuruluþun merkezinin yerleþik olduðu ilin baðlý olduðu Bölge Müdürlüðüne ibraz etmeleri zorunludur.

(4) B tipi uluslararasý gözetim þirketlerinin, 5 inci maddede belirtilen hususlarda meydana gelecek deðiþiklikleri en geç bir ay içinde þirket veya kuruluþun merkezinin yerleþik olduðu ilin baðlý olduðu Bölge Müdürlüðüne ibraz etmeleri zorunludur.

(5) A ve B tipi uluslararasý gözetim þirketlerinin, gözetim faaliyetinde bulunacak yeni þubelere iliþkin bildirimi, þubenin açýldýðý tarihten itibaren bir ay içerisinde merkezin ve þubenin baðlý olduðu Bölge Müdürlüklerine yapmalarý zorunludur.

(6) 5 inci madde kapsamýnda mesleki sorumluluk sigortasý bulunan uluslararasý gözetim þirketlerinin sigorta sözleþmelerinin yenilendiðini, yenilenme tarihinden itibaren bir ay içerisinde Bölge Müdürlüðüne bildirmeleri zorunludur.

Denetim

MADDE 14 (1) B tipi uluslararasý gözetim þirketlerinin merkez ve þubeleri, bu Tebliðde belirtilen esaslar dâhilinde yýl içinde en az bir kez denetlenir. A tipi uluslararasý gözetim þirketlerinin merkez ve þubeleri bu denetimden muaf olmakla birlikte, gerekli görüldüðünde Genel Müdürlükçe verilecek talimat çerçevesinde denetlenebilir.

(2) Þubelerin denetimleri, þubelerin yerleþik olduðu ilin baðlý olduðu Bölge Müdürlüðünce gerçekleþtirilir. Denetimler için gerekli bilgi ve belgeler, þirket veya kuruluþun merkezinin yerleþik olduðu ilin baðlý olduðu Bölge Müdürlüðünce temin edilir.

(3) Denetim, Bölge Müdürlüðünce oluþturulacak, en az biri Ürün Denetmeni olmak üzere en az iki kiþilik bir komisyon tarafýndan gerçekleþtirilir. Ancak, ihtiyaç duyulmasý halinde Bölge Müdürlüklerinde görevli Bölge Müdür Yardýmcýsý ve Genel Müdürlükte görevli personel de denetime iþtirak eder.

(4) Denetimlerde, Genel Müdürlüðün aksi yönde bir talimatý olmadýðý sürece, ek-4te yer alan Uluslararasý Gözetim Þirketi Denetim Raporu formunda tadat edilmiþ hususlar araþtýrýlýr.

(5) Denetimlerde uluslararasý gözetim þirketleri tarafýndan gözetim faaliyetleriyle ilgili olarak düzenlenmiþ tüm belge, rapor ve faturalar incelenebilir.

Müeyyideler

MADDE 15 (1) Ülkemizin bölgesel, ikili veya çok taraflý ticari iliþkilerine ve/veya ülke menfaat ve uygulamalarýna karþý faaliyetlerin belirlenmesi, uluslararasý ticaret kurallarý ile teamüllerine aykýrý olarak herhangi bir ülke tarafýndan ülkemize ön bildirimde bulunulmaksýzýn sevk öncesi gözetim uygulamasýnýn hayata geçirilmesi, herhangi bir ülke tarafýndan ayrýmcý muamele yapýlarak sadece ülkemize veya içerisinde ülkemizin de bulunduðu belli ülkelere yönelik gözetim uygulanmasý veya talep edilmesi ve ithalatçý ülke resmi makamlarýnýn gözetim faaliyetinde bulunan firmalar arasýnda haksýz rekabet konumu yaratabilecek uygulamalarýnýn tespiti hallerinde, uluslararasý gözetim þirketi statüsü kapsamýndaki faaliyetlere kýsýtlama getirmeye, önlemler almaya ve gerektiðinde bu statünün geri alýnmasýna Bakanlýk yetkilidir.

(2) Ýlgili mevzuata ve bu Teblið hükümlerine aykýrý hareket edenler hakkýnda Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararý’nýn 14 üncü maddesinin, (a) veya (ç) bentleri uyarýnca iþlem yapýlýr.

a) Yanlýþ ve yanýltýcý beyanda bulunanlar, sahte belge kullanan, ibraz eden veya belgede tahrifat yapanlar hakkýnda faaliyetten süreli veya süresiz men ya da uluslararasý gözetim þirketi statüsünün geri alýnmasý müeyyidelerinden birinin uygulanmasýna, aykýrýlýðýn derecesini göz önüne alarak Genel Müdürlük karar verir.

b) B tipi uluslararasý gözetim þirketleri tarafýndan düzenlenen gözetim raporlarýnýn, 9 uncu maddenin üçüncü fýkrasýna aykýrý olduðunun veya 9 uncu maddenin dördüncü fýkrasýnda belirtilen þekilde uzman personel veya þirketi temsil ve ilzama yetkili kiþi tarafýndan imzalanmadýðýnýn tespiti hallerinde bir ay süre ile faaliyetten men müeyyidesi uygulanýr.

c) B tipi uluslararasý gözetim þirketlerinin, 9 uncu maddenin dördüncü fýkrasýnda ve 10 uncu maddenin ikinci fýkrasýnda belirtilen belgeleri beþ yýl süreyle saklamadýðýnýn tespiti halinde en fazla iki kez uyarý müeyyidesi uygulanýr.

ç) B tipi uluslararasý gözetim þirketlerinin, 10 uncu maddenin birinci fýkrasýna aykýrý hareket etmesi halinde bir ay faaliyetten men müeyyidesi uygulanýr.

d) 13 üncü maddenin birinci veya ikinci fýkrasýna aykýrý hareket edilmesi halinde, en az bir ay faaliyetten men müeyyidesi olmak üzere ihlalin aðýrlýðý göz önünde bulundurularak faaliyetten süreli veya süresiz men veya statünün geri alýnmasý müeyyideleri uygulanýr.

e) 13 üncü maddenin üç, dört, beþ ve altýncý fýkralarýnda sayýlan bilgi ve belgelerin süresi içinde gönderilmemesi halinde en fazla iki kez; hiç iletilmemesi halinde bir kez uyarý müeyyidesi uygulanýr.

f) 9 uncu maddenin dördüncü fýkrasýnda ve 10 uncu maddenin ikinci fýkrasýnda belirtilen belgelerin beþ yýl süreyle saklanmamasý veya 13 üncü maddenin üç, dört, beþ ve altýncý fýkralarý kapsamýndaki bilgi ve belgelerin geç iletilmesi sebebiyle iki kez; hiç iletilmemesi sebebiyle bir kez uyarý müeyyidesi uygulanmasýna raðmen, ayný konularda ayný maddelere aykýrý hareket edilmesi halinde bir ay süre ile faaliyetten men müeyyidesi uygulanýr.

g) Bir ay süre ile faaliyetten men müeyyidesi uygulanan uluslararasý gözetim þirketinin ayný konuda ayný maddelere aykýrý hareket etmesi halinde üç ay süre ile faaliyetten men müeyyidesi uygulanýr. Üç ay süre ile faaliyetten men müeyyidesi uygulanan uluslararasý gözetim þirketinin ayný konuda ayný maddelere aykýrý hareket etmesi halinde altý ay süre ile faaliyetten men veya uluslararasý gözetim þirketi statüsünün geri alýnmasý müeyyidelerinden birinin uygulanmasýna, aykýrýlýðýn derecesini göz önüne alarak Genel Müdürlük karar verir.

(3) Tebliðde öngörülen koþullarý kaybettiði halde gözetim faaliyetinde bulunduðu tespit edilen uluslararasý gözetim þirketinin uluslararasý gözetim þirketi statüsü geri alýnýr.

Yetki

MADDE 16 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya, özel ve zaruri durumlarý inceleyip sonuçlandýrmaya, inceleme ve denetleme kriterlerini belirlemeye ve gerekli düzenlemeleri yapmaya Genel Müdürlük yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 17 (1) 25/3/2006 tarihli ve 26119 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Uluslararasý Gözetim Þirketi Statüsüne Ýliþkin Dýþ Ticarette Standardizasyon Tebliði (Teblið No: 2006/21) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ süreci

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Uygunluk Deðerlendirme Kuruluþlarý ve Onaylanmýþ Kuruluþlar Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin yedinci fýkrasý çerçevesinde akreditasyon sertifikasýna sahip olan uluslararasý gözetim þirketleri, bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren bir ay içinde A tipi uluslararasý gözetim þirketi belgesinin yenilenmesi talebinde bulunurlar. Aksi halde uluslararasý gözetim þirketi statüleri geçersiz sayýlýr.

(2) Uygunluk Deðerlendirme Kuruluþlarý ve Onaylanmýþ Kuruluþlar Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin yedinci fýkrasý çerçevesinde akreditasyon sertifikasýna sahip olmayan uluslararasý gözetim þirketleri, bu Tebliðin yürürlük tarihini izleyen ilk baþvuru döneminde uluslararasý gözetim þirketi belgesinin yenilenmesi talebinde bulunurlar. Aksi halde uluslararasý gözetim þirketi statüleri geçersiz sayýlýr.

Yürürlük

MADDE 18 (1) Bu Teblið yayýmýndan altý ay sonra yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 19 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Ekler için týklayýnýz