Konya-3 °C

17 Ağustos 2020 Pazartesi 11:13

Virüsle birlikte ortaya çıkan belirsiz durum tüm dünyada maddi ve psikolojik travmaları beraberinde getirmiştir. Bulaşma hızı ve yayılma kapasitesi çok hızlı olan ve henüz bir tedavisi bulunmayan, taşıyıcı kimsenin kolaylıkla bilinemediği bir ortamda ekonomik ve sosyal anlamda normale dönüş de kolay olmamaktadır. Tüm bu riskler dahilinde alınan sosyal hayatı kısıtlamaya yönelik önlemler, ekonomik hayatın da önemli ölçüde yavaşlamasına sebep olmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de alınan önlemlerden her sektör farklı derecede etkilenmiştir. Bazı sektörler bu etkileri en başından hissetmeye başlamışken bazıları ise ilerleyen süreçlerde bu etkilerden nasibini almıştır. Sosyal ve ekonomik anlamda hareketliliğin azalmasına bağlı yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak için pandemi sürecinin kontrol altına alınması elzemdir. Pandemiden kaynaklı küresel bir ekonomik krizin ortasında olan dünyada, birçok ülke ekonomi politikalarını hızla değiştirmeye başlamıştır. Her ülke kendi ekonomisinin el verdiği ölçüde krizden etkilenen sektörlere ve toplum kesimlerine yönelik destek programları açıklamaktadır.

Covid-19 pandemisinin gerek ülkemiz gerekse dünya ekonomisine etkilerinin yıkıcı olacağı bir gerçekliktir. Ülke ekonomilerinde önemli ölçüde daralma öngörülürken, toparlanma çabalarının da sektörler ve şirketler bazında değişiklik göstereceği öngörülebilir bir beklentidir. Bir süreç olarak değerlendirilen Covid-19 pandemisine hazırlıklı giren ve doğru kararlar alarak yeni normale uyum sağlayan yapıların, süreci en iyi şekilde atlatabileceği düşünülmektedir.

Konya Ticaret Odası olarak Covid-19’un Konya ekonomisine, sektörlere ve işletmelere olan etkisini anlamak ve sürece üyelerimizin perspektifinden bakabilmek adına toplamda 354 firmaya online anket uygulanmıştır.

Bilgilerinize sunulur.

COVID-19 Salgınının Konya İş Âlemine Ekonomik ve Sosyal Etkileri Anketi Değerlendirme Raporu için tıklayınız.