CERN – SANAYİ – ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ

CERN – SANAYİ – ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ28 Eylül 2016 Çarşamba 11:37

CERN – SANAYİ – ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ

1954 yılında 12 ülkenin katılımıyla kurulmuş olan ve günümüzde 21 tam üyesi ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 3 ortak (asosiye) üyesi olan CERN, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi anlamına gelen Fransızca Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire sözcüklerinin kısaltması olup, İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır.

Ülkemizde CERN ile ilişkili olarak yürütülen bilimsel faaliyetler Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından yürütülmektedir. Türkiye, 06.05.2015 tarihinde imzalanan anlaşma ile CERN’e Ortak Üyeliği gerçekleşmiştir. Anlaşmayla birlikte, Türk Firmalarımız CERN de açılan ihalelere katılabilecek, Türk iş profesyonellerimiz ve bilim insanlarımız CERN ’de kadrolu çalışabileceklerdir. 1 milyar İsviçre Frangını (CHF) aşan yıllık bütçesi ve ortalama 550 milyon CHF yıllık mal vehizmet alımlarının gerçekleştiği CERN, firmalarımız için de bir pazar oluşturmaktadır. CERN ve üye ülkelerdeki firmalar arasında bilgi akışı ve iletişimi sağlamak üzere üye ülkeler tarafından kurulan Sanayi İrtibat Ofisleri kapsamında; Türk sanayi ve endüstrisinin temsili TOBB bünyesinde kurulan CERN Sanayi İrtibat Ofisi’nce yürütülmektedir. Günlük hayatımızdaki pek çok alanda çığır açan buluş ve yeniliklere imza atan CERN, son 10 yılda ortalama 550 milyon İsviçre Frangı (CHF) büyüklüğünde mal ve hizmet alımı yapmaktadır. Hali hazırda 400 milyon CHF civarında seyreden alımların, 2016-2020 modernizasyon projeleri doğrultusunda daha da artması ve 10 yıllık ortalamayı aşan rakamlara ulaşması beklenmektedir.

En basitten yüksek teknoloji ürünlerine kadar her ürün gamında tedarik ihtiyacı olan CERN’de farklı büyüklüklerdeki alımlar Üye Ülkelerde üretim yapan firmalar üzerinden yapılmaktadır. TOBB bünyesinde kurulan CERN – Sanayi İrtibat Ofisi ile ülkemiz CERN nezdinde temsil edilmektedir. CERN üzerindeki 4 büyük deneyden bir tanesi olan ALICE Deneyi ile KTO Karatay Üniversitesi arasında 29 Kasım 2013 tarihinde imzalanan anlaşma ile KTO Karatay Üniversitesi ALICE Deneyi’ne üye olmaya hak kazanan ve deneyde söz sahibi olan ilk ve tek Türk üniversitesi olmuştur.

Gelecek 10 yılın en önemli projelerinden biri olarak gösterilen ALICE Deneyi çalışmalarının ülkemizde başlamasıyla, bilimsel araştırmaların ve yeni teknolojilerin gelişimine doğrudan katkı yapılmaktadır. CERN çalışmaları Konya Bölgesi’ndeki bilim insanları ve sanayicilere önemli fırsatlar sunmaktadır. Konu ile ilgili detaylı bilgi için KTO Karatay Üniversitesi Planlama ve Strateji Ofisi (planlamavestrateji@karatay.edu.tr) veya Doç. Dr. Ayben KARASU UYSAL (ayben.karasu@karatay.edu.tr) ile iletişime geçilebilir.
Saygılarımızla.