Bilgisayar sistemlerinde güvenlik bilgilendirmesi

Bilgisayar sistemlerinde güvenlik bilgilendirmesi28 Mayıs 2012 Pazartesi 11:02

Son günlerde yurtdışı kaynaklı aralarında Türk’lerinde bulunduğu Hacker tabir edilen bir gurubun Türkiye genelinde ve ilimizde firma, kurum ve kuruluşların sunucularına saldırılar yapılmaktadır.

Konya Emniyet Müdürlüğünün odamıza gönderilen  23/05/2012 tarih ve B.05.1.EGM.4.42-58973 sayılı yazısında;

Son günlerde yurtdışı kaynaklı aralarında Türk’lerinde bulunduğu Hacker tabir edilen bir gurubun Türkiye genelinde ve ilimizde firma, kurum ve kuruluşların sunucularına (server) uzaktan erişerek hukuka aykırı şekilde girerek, şirket verilerini değiştirdikleri, yok ettikleri ve şifreleme işlemleri yaptıkları tespit edilmiştir. Silinen, şifrelenen şirket verilerinin tekrar eski haline getirilebilmesi için firma yetkilerinden para talep edildiği bilgisine ulaşılmıştır.

Firmalar için çok önemli olan muhasebe ve veritabanı olarak adlandırılan bu bilgilerin silinmesi veya zarara uğratılması firmalar açısından çok büyük maddi, işgücü ve zaman kaybına sebep olmaktadır. Firmalar bu zararlarını kapatmak ve eski bilgilerine ulaşmak amacıyla istenilen parayı yurt dışındaki çeşitli kişilerin isimlerine havale edip eski bilgilerine bazen ulaşmakta bazen ise ulaşamamakta ve iki kere zarara uğramaktadır.

Bilişim sistemlerine hukuka aykırı şekilde girerek verileri değiştiren şüpheli şahıslar hakkında adli işlem yapılmakta olup firma kurum ve kuruluşların zarara uğramaması için bilişim sistemlerinde değişiklik veya bazı ayarlar yapması gerekmektedir. Çok basit bazı işlemler ile bu gibi maddi, işgücü ve zaman kayıplarının önlenmesi mümkündür.

Firmaların öncelikle sistem yöneticilerinden sistem üzerinde bulunan açıkları kapatmalarını sağlayacak bir güvenlik analizi oluşturup uygulaması gerekmektedir. Sunucu (server) bilgisayarların kullanıcı adı ve şifrelerinin karmaşık hale getirilmesi, güncel anti virüs yazılımları kullanmaları, güvenlik duvarı veya donanımlarının güncel olup olmadığının kontrolünün yapılması gerekmektedir. Ayrıca şirketlerin kullandıkları sunucularda şüpheli e- posta adreslerinden gelen e-mailleri açmamaları gerekmektedir. Firma kurum ve kuruluşlarının zarara ve iş gücü kaybına uğramaması için kullandıkları sunucularda güvenlik önlemlerini almaları gerekmektedir.

Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla.