BAZI ÜRÜNLERİN FAS'A İTHALATINDA UYGULAMA DEĞİŞİKLİĞİ

BAZI ÜRÜNLERİN FAS'A İTHALATINDA UYGULAMA DEĞİŞİKLİĞİ08 Nisan 2019 Pazartesi 14:07

BAZI ÜRÜNLERİN FAS'A İTHALATINDA UYGULAMA DEĞİŞİKLİĞİ

Ticaret Bakanlığı’ndan gelen yazıda; Fas Ekonomi ve Finans Bakanlığına bağlı Gümrük ve Dolaylı Vergi İdaresinin internet sitesinde, 21 Mart 2019 tarihinde yayımlanan 18 Mart 2019 tarihli ve 5913/311 sayılı Gümrük Sirkülerine göre, daha önce standartları Sanayi, Ticaret, Yatırım ve Sayısal Ekonomi Bakanlığının 14 Eylül 2018 tarihli ve 2922-18 sayılı Kararında tanımlanan ancak zorunlu uygulaması bulunmayan “otomotiv lastikleri ve jantları”, “binek araba tekerleri”, “otomotiv kayışları”, “motosiklet kayışları” ve “bisiklet ve motosiklet iç lastikleri” için sırasıyla “NM ISO 3911”, “NM 22.0.021”, “NM 22.1.019”, “NM ISO 10190” ve “NM 22.8.203” adı verilen Fas standartlarına uyumun zorunlu hale getirildiği bildirilmektedir.

Yazının devamında, Gümrük Sirküleri'nin ekinde listelenen ürünlerin uygunluk kontrolüne tabi olduğu, ürünlerin iç piyasaya girmesi için Fas Sanayi, Ticaret, Yatırım ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı Ticaret Genel Müdürlüğüne bağlı gümrük kapılarında bulunan piyasa gözetim bürolarından izin alınması gerektiği, buna ilaveten ilgili ürünlerin Fas standartlarına uyumunun iç piyasada da kontrol edileceği kaydedilmiştir. Ayrıca ihtiyaç halinde Bakanlığa bağlı Tüketici Koruma, Piyasa Gözetimi ve Kalite Müdürlüğü (dpcsmq@mcinet.gov.ma/ Telefon:+212 537 711772/ Faks:+212 537711798) ile irtibata geçmenin mümkün olduğu ifade edilmektedir.

Söz konusu Sirküler ve Bakanlık duyurularına Birlik web sayfası (www.tobb.org.tr) üst panelinden “TOBB Birimleri” başlığı altında yer alan Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanlığı/ Dış Ticaret Müdürlüğü başlığındaki “duyurular” kısmından ulaşılabilmektedir.

Saygılarımızla.