Konya-1 °C

BLOG >> KTO RAPORLARI >> NAZLI ÜSTÜN

ARTILARI ve EKSİLERİYLE İRAN PAZARI

ARTILARI ve EKSİLERİYLE İRAN PAZARI02 Mart 2017 Perşembe 09:46

İran nükleer programı nedeniyle 4 yıldır uygulanan uluslararası ambargonun 2016 yılı başında kalkması ile İran dünya ekonomisine yeniden ‘merhaba’ demiştir. 400 milyar dolarlık büyük bir ekonomiye sahip olan İran’ın yeniden uluslararası ekonomiye girmesi kuşkusuz İran’ı dünya ekonomik devlerinin ilgi odağı haline getirmiştir.

Yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte İran, bloke edilmiş (tahmini) 100 milyar doları kullanma imkânına kavuşurken, dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz rezervlerinin sahiplerinden biri olarak enerji ihracatı önündeki engeller de kalkmıştır. Diğer yandan 78 milyon nüfuslu bir ülke küresel ekonominin yatırım ve ticaretine açık hale gelmiştir. [Devamı]