BLOG >> KTO RAPORLARI >> AHMET ÇELİK

ADR Kapsamı ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı

ADR Kapsamı ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı13 Kasım 2014 Perşembe 11:46

"Tehlikeli Madde Taşımacılığı" ile ilgili yasal mevzuat gün geçtikçe yerine oturuyor.

Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR), uluslararası alanda 1968 yılından beri uygulanan ve bugün itibariyle 27 Avrupa Birliği üyesi olmak üzere Türkiye'nin de içinde bulunduğu toplam 46 ülkenin taraf olduğu uluslararası bir  anlaşmadır. ADR, yalnızca karayolu taşımacılığını ilgilendiren bir düzenleme olmayıp, tehlikeli maddenin bir noktadan diğer noktaya ulaşmasında rol alan tüm firmaları (üreteni, alıcıyı, taşıyanı, boşaltanı, depolayanı, ambalajlayanı, elleçleyeni, aracı süreni, hatta aracı üreteni) yükümlülük altına alan bir uygulamadır.

Ülkemiz, ADR Anlaşması’nı 2010 yılında imzalamıştır. 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla ulusal mevzuat olarak anlaşma koşulları yürürlüğe girmiştir. Ayrıca yine ADR kapsamında hazırlanan "Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ", 22.05.2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. [Devamı]