ABD'NİN İRAN'A YÖNELİK YENİ YAPTIRIMLARI

ABD'NİN İRAN'A YÖNELİK YENİ YAPTIRIMLARI 16 Ağustos 2017 Çarşamba 10:18

ABD'NİN İRAN'A YÖNELİK YENİ YAPTIRIMLARI

TOBB tarafından Odamıza iletilen 10 Ağustos 2017 tarihli 12546 sayılı yazıda; İran’ın “Simorgh” adlı taşıyıcı füzeyi uzaya fırlatmasının ardından ABD Hazine Bakanlığı tarafından 28 Temmuz 2017 tarihinde yapılan, halen BM ve AB’nin yaptırım listesinde bulunan “Shahid Hemmat Industrial Group’a (SHIG) bağlı İran’da yerleşik 6 firmaya yaptırım uygulanmasının kararlaştırıldığına yönelik açıklama Vaşington Büyükelçiliğimizden Dışişleri Bakanlığımıza iletilmiş olup, Bakanlığımız tarafından Birliğimize iletilmiştir. Söz konusu 6 firmanın bilgileri ekte bulunmaktadır.

Yazının devamında, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararlarının ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olduğu, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. ABD ve AB’nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamaların ülkemiz açısından hukuki bağlayıcılığının bulunmadığı ancak, ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımdan etkilenme olasılığı çerçevesinde alınan yaptırımlar hakkında bilgilendirme yapılmasında yarar görülmüştür.

Ek:ABD Hazine Bakanlığı tarafından 28 Temmuz 2017 tarihinde yapılan açıklamada yaptırım uygulanması kararlaştırılan 6 firma listesi