BLOG >> KTO RAPORLARI >> FEYZULLAH ALTAY

2016’DA EKONOMİ – 2017 ÖNGÖRÜLERİ “Dünya - Türkiye”

2016’DA EKONOMİ – 2017 ÖNGÖRÜLERİ “Dünya - Türkiye”02 Mart 2017 Perşembe 10:31

Dünya ekonomisi 2016 yılını da oldukça vasat bir büyüme ile kapattı. Bunda yılın ilk yarısında küresel büyümenin, özellikle ABD’de, beklentilerin altında kalması etkili oldu; ikinci yarıda ise görünümün bir miktar olumluya döndüğünü görüyoruz. Üçüncü çeyrekte ABD’de büyüme zayıf bir ilk yarının ardından görece hızlandı, Euro Bölgesi ve Japonya’da da büyüme rakamları trend veya “potansiyel büyüme” oranlarına yakın seyrini sürdürdü. Gelişmekte olan ekonomilere (GOE) dönük iyimser algı ise, ABD seçimlerinin ardından kimi tersi sinyaller vermiş olsa da şimdilik sürüyor.
IMF de bu çerçevede Temmuz raporundaki %3,1’lik 2016 büyüme tahminini Ekim ayında yayınlanan son raporunda korudu. Ancak bu, dünya ekonomisinin 2016’yı, 2015 ile hemen hemen aynı, diğer bir deyişle, kriz sonrası en düşük seviyelerde bir büyümeyle kapatmış olduğu anlamına geliyor. IMF, 2017 için hafif iyileşme içeren büyüme tahminini de değiştirmeyerek %3,4’te tuttu (Temmuz raporuna göre). Ancak 2017’nin belirsizliklerle dolu bir yıl olacağının altını çizmek gerekiyor.[Devamı]